• Lorem ipsum

Alles over Erythritol

22 Sep 2014
door Monique van der Vloed

ERYTHRITOL, WAT IS DAT PRECIES EN HOE GEZOND IS DEZE SUIKERVERVANGER?

 

Sinds enkele jaren is erythritol sterk in opkomst ter vervanging voor suiker. We komen het niet alleen veel vaker tegen in talloze producten, ook kunnen we steeds meer en meer erythritol in pure vorm kopen, om te gebruiken als suiker. Ook in supermarkten kunnen we tegenwoordig zakjes suiker-vervangers kopen die een afgeleide naam dragen maar zijn gemaakt uit erythritol. Wat is erythritol, is het gezond, hoe wordt het gemaakt en valt er onderscheid te maken?

Wat is erythritol?

Erythritol is een suikeralcohol, ook wel polyol, die van nature voorkomt in vruchten en gefermenteerde levensmiddelen. Het is een suikeralcohol met een vierledige, niet vertakte koolverbinding. De chemische formule is C4H10O4 Erythritol is de enige natuurlijke polyol. Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen. Ze zijn half zoet/bijna nét zo zoet als gewone tafelsuiker. Anders dan de intensieve zoetstoffen hebben niet-intensieve zoetstoffen geen andere (bij) smaak dan gewone suiker en is de smaak bijna gelijk te noemen. De polyolen xylitol, maltitol, isomalt en lactitol leveren wel calorieën, maar zeker meer als de helft minder dan gewone suiker.

Vrijwel alle polyolen zijn natuur-identieke stoffen. Alleen het polyol lactitol komt in de natuur niet voor. Omdat erythritol wordt gewonnen via natuurlijke fermentatie van glucose door een gist maakt het erythritol tot enige echte natuurlijke polyol.Deze natuurlijke polio heeft geen enkele caloriewaarde.

Erythritol heeft geen enkel effect op de bloedsuiker en insulinespiegel. Het bevat ook vrijwel geen energie. Dit komt omdat het niet, zoals alle andere polyolen, deels wordt opgenomen in de dunne darm en grotendeels in de dikke darm, maar voor 70/90% wordt opgenomen in het bloed en wordt uitgescheiden via de urine. Dit verklaart ook waarom erythritol niet zo snel winderigheid, opgeblazen gevoel en diarree geven zoals bij andere polyolen al wel vrij snel het geval kan zijn als men er nét even wat teveel van consumeert. Gebruikt men meer dan 0, 66 gram erythritol per kilo lichaamsgewicht per dag, dan kunnen er wel mogelijke darmklachten als deze bekend zijn bij andere polyolen zich openbaren.

Zoals eerder geschreven komt erythritol van nature voor in tal van vruchten, als meloenen en peren, maar het komt ook voor in bijvoorbeeld champignons. Na de fermentatie uit glucose wordt het gedroogd, gefilterd en gezuiverd. Er blijft dan een witte kristal-korrel over. Erythritol uit Europa wordt veelal vervaardigd uit GMO-vrije maïs. Hieronder zie je een grafiek hoe het proces verloopt:

erythritol grafiek

Er is verder niets aan gekleurd: erythritol is wit van nature. Erythritol is niet geraffineerd. Fermentatie is een veel voorkomend natuurlijk gistingsproces. Het wordt ook erg veel toegepast bij het maken van wijn, kaas en yoghurt. Aan zuivere Premium erythritol wordt verder niets toegevoegd of ondergaat ook geen chemische processen. Het blijft dus geheel 100% natuurlijk.

FEITJES OVER ERYTHRITOL

Erythritol is sinds 1990 een veel gebruikte suikervervanger in Japan. Daar kom je het ook veel vaker tegen in producten en als gewone suikervervanging in supermarkten. In 1997 heeft Amerika erythritol in gebruik genomen. Erythritol is in 1996 officieel toegelaten als veilige zoetstof in Europa.

Erythritol is, dit ter duidelijkheid, géén kunstmatig zoetmiddel. Zoals je eerder hebt kunnen lezen wordt het via een natuurlijke fermentatie gewonnen. Kunstmatige zoetstoffen als aspartaam worden gemaakt in laboratoria en zijn vaak tot 100 x zoveel zoeter dan gewone tafelsuiker. Erythritol blijft in zuivere vorm, het heeft hetzelfde volume als suiker heeft en behoeft daarom ook geen vulstoffen. Het blijft 100% zuiver. Daarnaast heeft het dezelfde textuur en smaak van suiker. De gangbare soorten bevatten 75% zoetkracht t.o.v gewone sucrose.

Erythritol wordt van origine wel gezien als een koolhydraat vanwege de basis van oorsprong, maar het gedraagt zich  niet als een zetmeel of suiker. Erythritol wordt in het lichaam niet omgezet in energie, maar ongebruikt uitgescheiden via de urine.

Erythritol kan ook worden gebruikt door Candida patiënten. Het voedt de schimmel Candida) niet zoals gewone suiker dit wel doet. Ook kan erythritol veilig worden gebruikt door diabetespatiënten. Ook mensen met een fructose (natuurlijke vruchtensuiker) intolerantie kunnen Erythitol veilig gebruiken omdat erythritol geen fructose bevat.

Erythritol is ook GMO (gen) vrij. Dit wordt met zeer grote regelmaat gecontroleerd door internationale gerenommeerde laboratoria van de SGS groep. Tevens wordt dit met een certificaat vastgelegd. Kan een fabrikant deze certificeringen niet overleggen, dan mag je zijn product in twijfel stellen. Erythitol bevat geen gluten en is ook halal en koosjer.

In juli 2013 ontdekten onderzoekers van de Universiteit in Maastricht dat erythritol wellicht de bloedvaten kan beschermen. Mensen met diabetes hebben regelmatig hoge bloedsuikers. Dit kan op langere termijn schade opleveren aan de bloedvaten. De „binnenste bekleding” van de bloedvaten gaan op ten duur kapot door de suikers. De onderzoekers vonden dat Erythitol mogelijk de vaatwanden kunnen beschermen. Het onderzoek bestond uit een test met menselijke bloedvaten. Deze werden blootgesteld aan flink wat suiker. Deze raakten zeer snel beschadigd. Vervolgens werd er erythritol toegepast en bleek, dat de endotheelcellen (een bedekkend laagje dat de binnenkant van het hart, bloedvaten en lymfevaten bedekt) niet meer kapot gingen. Er zijn nu testen aan de gang in Amerika. De Universiteit in Maastricht is hier zeer nauw bij betrokken. Erythritol is ook zeer tandvriendelijk. Het ontziet het gebit doordat het groei van bacteriën juist afremt die cariës en tandplak kunnen veroorzaken. Erythritol bevat ook geen calorieën. Dit is zeer gunstig voor het groter wordende overgewicht-problematiek over de gehele wereld.

Biologische erythritol

Zoals eerder geschreven komt het meeste uit China. Anno 2021 is er veel aan erythritol bij gekomen op de Nederlandse markt, maar blijft het lastig om de afkomst te achterhalen. Er zijn soms certificeringen opvraagbaar, maar ook deze zijn in de meeste gevallen erg vaag, en kunnen we de echtheid betwisten. Voor de allerbeste papieren zouden er meer gerichte controles moeten worden uitgevoerd, maar dat is uiteraard een onmogelijkheid, omdat erythritol massaal wordt geproduceerd over de gehele wereld. Wel bestaan er biologische varianten, die op zeker een betere controle hebben omdat deze niet zomaar het groene biologische keurmerk mogen dragen. Daar zitten strengere eisen aan vast. Een biologische erythritol is dus de allerbeste keuze, Dit heeft meer zekerheid dat het op de juiste manier is geproduceerd.

NOG EVEN DIT:

Net als met zoveel andere levensmiddelen betreft, 100% natuurlijk of kunstmatig, biologisch of chemisch, is alles waar het woord „té” voor komt te staan nooit een verstandige keuze.

Gebruik beiden in normale, aangegeven doseringen. Voor steviolglycosiden is een ADH vastgesteld van 4 mg per dag per kilo lichaamsgewicht. Voor erythritol staat een ADH van 0, 65 gram per kilo lichaamsgewicht.

Ook kunnen mensen overgevoelig reageren op bepaalde levensmiddelen. Dit is ook het geval met zowel stevia als erythritol. Mensen kunnen diverse klachten ervaren. Er zijn tot nu toe geen vastgestelde bijwerkingen bekend van zowel stevia als erythritol. Net als met alles geldt ook hier: gebruik je gezonde verstand voor een gezond lichaam!

koek lange vingers 1

 

 

Bron/foto: Monique van der Vloed

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »