• Lorem ipsum

Koolhydraatarme levensstijl

1 Apr 2019
door Manon de Wit van Vegan Flavours

Koolhydraatarme levensstijl

 

Aan het woord dieet heb ik een hekel, vandaar de titel koolhydraatarme levensstijl. De een kiest voor een vegetarische-, de ander voor een suikervrije- en weer iemand anders kiest voor een koolhydraatarme -levensstijl.

 

Er is geen goed of fout hierin vind ik. Wanneer je de juiste weg kiest voor jezelf en je hebt hier jouw balans in gevonden... Wie ben ik dan om met een belerende vinger te zeggen dat het slecht is? Durf je het niet alleen of heb je vragen, vraag dan advies bij je huisarts of diëtiste. Internet kan fijn zijn, maar speel nooit met je gezondheid! Het is soms wel lastig om iemand te vinden die naar JOU luistert.

 

Zo ben ik tijdens mijn zoektocht terecht gekomen bij een natuurarts en hij schrijft voornamelijk het oerdieet voor. Niet echt handig wanneer je een veganistische levensstijl volgt.

 

Waarom een (veganistische) koolhydraatarme levensstijl?

 

Even voor de duidelijkheid, ik zit in de experimenteerfase. Het kan dus nog alle kanten op.... Even terug in de tijd. Februari 2015 besluit ik om vanuit een vegetarische levensstijl naar een veganistische levensstijl te gaan. De zon stond vanaf dat moment hoog aan de hemel en ik heb mij 1,5 jaar heerlijk gevoeld. Alle klachten waren verdwenen. Na een detox van 7 dagen kwam ik in korte tijd ruim 12 kilo aan. Misschien was ik daarvoor ook wel erg aan de dunne kant. Gevalletje ontzwangeren, borstvoeding en hormonen. Mijn eetpatroon heb ik voort kunnen zetten, maar naast de kilo’s kwamen ook alle klachten terug. Niet heel fijn natuurlijk. Zo ben ik dingen weer gaan elimineren.

 

Via social-media lees je dan verhalen en soms is er dan een herkenning. Vóór de zomervakantie ben ik voornamelijk fruit gaan eten. In de avond gestoomde groentes en aardappelen, maar mijn dag bestond uit koolhydraten. In het begin dacht ik er heel vrolijk van te worden. Voelde mij goed. Na 3 maanden voelde ik mij alles behalve dan goed. Mijn lijf was opgeblazen, kon bijna niet naar de wc, had continu honger (ja ook na het eten van weet ik niet hoeveel bananen per dag) en mijn bloedsuikerspiegel had het zwaar. Tijdens onze vakantie kreeg ik een zonnesteek en lag 4 dagen ziek op bed. Kotsmisselijk van al het fruit. Dit kon zo ook niet langer. Niet voor mijzelf, maar ook niet voor mijn gezin. Uit eten gaan en samen genieten was er totaal niet bij.

 

Veganistisch eten is wat bij mij past, maar in welke balans???

 

Zoeken, zoeken en zo kwam ik uit op het Keto plan (koolhydraatarm). Hier komt wel vlees, vis en eieren in voor.... Een veganistische koolhydraatarme levensstijl is eentonig. Dat wordt tenminste gezegd. Op de een of andere manier kies ik altijd de lastigste weg en dus ben ik aan het onderzoeken of deze manier van eten bij mij past. Net na de vakantie al wel geprobeerd, maar de wil was er nog niet helemaal..... Op dit moment ben ik twee weken bezig en ik merk dat mijn bloedsuikerspiegel stabiel(er) is. Ook kan ik veel langer teren op wat ik gegeten heb en dat geeft ook rust. Een goede planning is wel het halve werk en ja, het is een flinke uitdaging om goed te blijven eten. Qua vetten is het wel duidelijk wat ik mag eten, maar op het gebied van eiwitten en koolhydraten vind ik het best lastig. Ook de juiste verhoudingen. Waar ik wel heel blij mee ben, zijn de producten van Greensweet Stevia. Deze passen namelijk uitstekend in een koolhydraatarme levensstijl. Het is nu aan mij om nieuwe recepten te bedenken, waarbij ik de producten van Greensweet stevia in kan verwerken. Een taart maken is niet lastig, maar een veganistische koolhydraatarme taart..... Mooie uitdaging om mee aan de slag te gaan.

 

Zo is mijn raw avocado- lemon pie ontstaan. Gemaakt met de Extra Sweet, maar Sweet Vanille of de Syrup Gold kan je ook makkelijk gebruiken. klik hier voor het recept

   

 

                                

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »