• Lorem ipsum

Taart kan altijd !!

Taart kan altijd !!

Manon schrijft dat ze vroeger regelmatig nee tegen een stukje taart maar sinds een paar jaar is ze gaan experimenteren en neemt ze nu vaak een eigen stukje taart mee zodat ze toch kan meegenieten van een stukje taart waar zij zich goed bij voelt.

Taart kan altijd!

3,5 jaar geleden had ik je voor gek verklaard, als je tegen mij zou zeggen: ‘taart kan altijd’. In mijn kinderjaren at ik gerust een stukje taart hoor! Bij mijn familie in Duitsland en Limburg bleef het zelfs niet bij 1 stuk taart.

Taart werd gegeten bij een verjaardag of een ander feestelijke gelegenheid, maar echt niet elke dag! Toen kwam er een tijd dat ik mijn stukje taart liet staan. Missen deed ik het niet, alleen is het soms wel gezellig om mee te genieten.

Eten is een sociaal gebeuren en als je als enige altijd dat stukje taart weigert.... Alleen ik wist gewoon niet hoe ik zelf een taart kon bakken zonder suiker en later zelfs zonder eieren of olie/boter.

Het is alweer 3,5 jaar geleden dat er een nieuwe wereld voor mij open is gegaan. Een taart of een cake bakken zonder eieren, olie of plantaardige boter lukt nu wel. Ja, het was even zoeken, uitproberen, veel uit proberen en vooral de moed niet opgeven. Maar het kan dus!

Als er nu een verjaardag is, dan neem ik 9 van de 10 keer mijn eigen stukje taart mee. Zo kan ik op die bewuste verjaardag toch meegenieten van een stukje taart waar ik mij goed bij voel. De ingrediënten die ik gebruik kunnen en mogen zelfs elke dag! Ja, ook als ontbijt. Of je nu alles in één kommetje gooit voor jouw havermoutpap of dat je het net even anders klaarmaakt en een eigen taartje hebt. Soms kost het alleen even meer creativiteit en moeite, maar dan kan je wel genieten van een stukje taart in de ochtend!

Wanneer je liever kiest voor een taart met suiker, boter en witte bloem, tja....... Dan kan je het beter eten tijdens speciale gelegenheden. Mijn taartjes bestaan o.a. uit volle granen, dadels (of ander gedroogd fruit), sojayoghurt, fruit en wat stevia, dan kan en mag je best vaker genieten van een stukje taart.

Zo bak ik regelmatig een lekker plantaardig taartje en zoet ik het o.a. met de producten van Greensweet Stevia. Het voordeel van deze producten vind ik dat je de hoeveelheid kunt aanpassen naar jouw eigen behoefte. De een houdt van zoet en de ander niet. Het is een kwestie van uitproberen.

Ik krijg regelmatig de vraag hoeveel gram of ml. ik gebruik. Vaak kan ik hier wel antwoord op geven, maar probeer los te komen van de grammen en milliliters en durf zelf te experimenteren en durf op jouw eigen smaak te vertrouwen. Er kan niet veel mis gaan.

Soms maak ik ook nog wel eens een taart of cake wat zoeter had gemogen of wat juist te zoet was.

Voor mijn 40e verjaardag heb ik een aardbeientaart gemaakt en hiervoor heb ik de Greensweet syrup gold gebruikt. Laat ik hiervoor 100 ml gebruikt hebben. Dus kijk of je alle ingrediënten hebt, pak alle spullen en duik de keuken in...... Enne, dit taartje kan dus ook als ontbijt, lunch, maar ook gewoon als snack!

 

Vegan aardbeien kwarktaart

Bodem: 90 gram dadels, rasp ½ citroen, 100 ml water (of iets minder/meer), 75 gram havermout, 75 gram havermout meel en een snuf zout.

Vulling: 750 ml ongezoete sojayoghurt, 200 gram (diepvries) aardbeien, 100 ml Greensweet syrup gold (maar mag meer of minder), 4 gram agar-agar + scheutje water.

Topping: verse aardbeien (ook lekker met pure chocolade).

Aan de slag:

  1. Zet de oven aan op 180 graden en pak een taartvorm van 18 cm. Bedek de bodem met bakpapier en vet de randen in met wat (kokos)olie of gebruik ook voor de randen bakpapier.
  2. Doe de dadels samen met het meel in de keukenmachine en maal fijn.
  3. Voeg de havermout, citroenrasp en zout toe en het water voeg je scheutje voor scheutje toe.
  4. Als je een plakkerig geheel krijgt, dan is het klaar. Het moet niet te droog zijn (meer water toevoegen), maar zeker ook niet te nat (anders wat havermout(meel) toevoegen).
  5. Druk het beslag uit in de taartvorm en zet deze voor 15-18 minuten in de oven.
  6. Als de keukenmachine schoon is, dan mag je daar de sojayoghurt en aardbeien in doen. Zet aan en wanneer je een smoothie hebt, voeg je beetje bij beetje de greensweet syrup gold toe. Proef regelmatig of het qua smaak JOUW smaak is.
  7. Pak een (steel)pan waar je een scheutje water in doet samen met de agar-agar. Roer goed door elkaar en zet op hoog vuur. Wanneer het gaat borrelen voeg je de aardbeiensmoothie toe.
  8. Blijf goed roeren en breng het geheel aan de kook.
  9. * Pak jouw taartbodem en schenk de warme smoothie op de taartbodem. Zet in de koelkast en laat zeker 3 uur (of een nacht) opstijven. * Bij stap 9 kan je voor je de smoothie op de bodem giet ook verse aardbeien halveren. Deze met de platte kant tegen de wand van de taartvorm zetten. Daarna de smoothie ingieten. Wanneer je de taart uit de springvorm haalt, dan heb je een mooie decoratie van aardbeien tegen de rand staan.
  10. Decoreer de taart af met bv. verse aardbeien en wat geraspte pure chocolade.
  11. Snijd de taart in 8 of 12 stukken en vergeet niet te genieten!

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden