• Lorem ipsum

Zelf gecondenseerde melk maken!

28 Feb 2020
door Monique van der Vloed
Gecondenseerde melk is niet gezond. Het is zeer rijk aan suiker en ook bevat het aardig wat aan verzadigde vetzuren. Het is tevens niet bijzonder rijk aan eiwitten, wat soms nogal eens wordt gedacht. We kunnen gecondenseerde melk nog het beste vergelijken met een zeer geconcentreerde suiker-melk  wat meest lijkt op vruchtenconcentraat. Dit wordt ook gemaakt van ingedikt sap om het later met water te verdunnen. Dit kun je met gecondenseerde melk ook, zodat je er bijvoorbeeld ( gezoete) melk van kunt maken.
Met name het suikergehalte is flink, waardoor de melk ongezond wordt. Het gemiddelde gehalte kan per merk verschillen, maar ligt ongeveer op de helft van de inhoud van een blikje. Dat is natuurlijk gruwelijk veel.
 
Je kunt dit ook zelf maken:
 
Wat heb je nodig:
 
Wat je nog meer nodig hebt is een ( liefst HS ) blender, een kom en een zeef, en een stukje hydrofiele doek, kaasdoek of een schone theedoek. Doe de noten en het water in de blender en maal fijn. Drapeer het doek over de zeef boven de kom. Schenk de “ melk” uit op het doek, pak de uiteinden samen en begin voorzichtig zachtjes uit te knijpen. Gooi de opgevangen “ melk” in de kom terug in de blender kan en voeg de Greensweet Sweet Caramel, olie en Johannes broodpitmeel toe. Laat dit op hoogste stand een poosje draaien zodat de massa wordt verdikt. Je gecondenseerde veganistische melk is klaar.
 

Dit biedt perspectieven om veel lekkers te maken! Zoals deze onweerstaanbare chocoladesaus die je warm of koud kunt gebruiken.

 
Doe vervolgens 300 ml van je zojuist gemaakte gecondenseerde melk in een blender kan, voeg er vier flinke eetlepels biologische magere cacaopoeder en twee eetlepels greensweet sweet chocolade bij en meng dit op hoogste stand tot er een romige chocoladesaus ontstaat. Wil je een warme saus? Verwarm dan kort in een steelpan, blijf voortdurend roeren.
 
De greensweet sweet chocolade ” suiker” is de lekkerste om je chocoladesaus  te zoeten. Maar je kunt uiteraard ook voor andere ” smaken” kiezen. Of gebruik greensweet extra sweet of druppels. Zoet op smaak.

Deze chocoladesaus is echt verslavend lekker. Eigenlijk is het OVERAL OP / AAN / IN  / OVER toe te passen!  Denk :

  • over toetjes en desserts
  • over/ in kwark of yoghurt
  • ter garnering over taart / cake / gebak
  • als topping
  • als extra lekkernij over een dot slagroom
  • als een wolkje door koffie / koffiespecialiteiten
  • over vers fruit
  • over ijs
  • in / over / door smoothies
  • …..stiekem lekker op lepelen……ssssst!  

 

Bron-foto´s: Monique van der Vloed

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »