• Lorem ipsum

Zelf havermoutmelk maken

11 Jan 2021
door Monique van der Vloed

SUPERSNEL EN STIK GOEDKOOP ZELF LITERS HAVERMELK MAKEN, ZONDER APPARATEN / DOEKEN , IN NOG GEEN 5 MINUTEN!

Over melkvervangers heb ik al heel veel geschreven. Vooral over hoe duur en commercieel ze vooral zijn. KLIK HIER om daar alles over te lezen. Wat ik vooral probeer is om consumenten bewust te maken, en hen op deze manier ontzettend veel geld te kunnen besparen. Ook heb ik op vele manieren duidelijk gemaakt hoe je zelf eenvoudig melkvervangers kunt maken. IN DIT ARTIKEL leg ik bijvoorbeeld uit hoe je stap voor stap zelf melkvervanger kunt maken. Alhoewel dit artikel laat zien in beeld hoe eenvoudig het is, lijken mensen dit nog steeds een brug te ver te vinden. Ze denken nog steeds dat het ” teveel gedoe” is. Of vinden het nog steeds ingewikkeld. Of denken nog steeds dat het een tijdrovend werkje is. En vinden de aanschaf van bijvoorbeeld hydrofiele doeken, of een blender een te grote investering.

Voor al deze mensen heb ik ook een oplossing. Want je kunt havermelk ( of andere melk op basis van graan) ook zonder apparaten en zelfs ( uitknijp) doeken maken, en ook binnen nog geen 5 minuten tijd. Alles wat je nodig hebt is havermout, en water, en als je je drank een zoete smaak wilt geven, enkele druppels zuivere stevia. Ik vind het zelf bijvoorbeeld verrukkelijk om een haver kokos-drink te maken, door enkele druppels kokos stevia te gebruiken. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook je drink gewoon naturel houden. Je kunt het tevens zijn duur maken als je wenst. Maar je kunt op zijn goedkoopst aan de investering niet meer dan € 50 eurocent kwijt zijn, waarmee je liters havermelk kunt maken! Ja, echt waar, voor 50 eurocent kun je LITERS havermelk maken. 

HOE DAN….?

Dat is namelijk de allergrootste grap die de voedsel en levensmiddelenindustrie met ons uithaalt. Er wordt GIGANTISCH verdiend op water. Want daar bestaan al die hippe pakken melkvervangers for het grootste deel uit. In mijn verhelderende artikel leg ik je dit allemaal haarfijn uit. Aan ons de keuze of we ons als een stel mafkezen een oor aan laten naaien, of dat we zelf eens wat slimmer gaan worden en het zelf gaan maken. Als je het op zijn goedkoopst wilt, als je bijvoorbeeld erg weinig te besteden hebt, kun je 500 gram havermout voor €50 eurocent in alle supermarkten kopen. Deze havermout is volkoren, en bevat net zoveel voedingswaarden als biologische alternatieven of grovere vlokken. Het enige verschil zit hem in de genetische manipulaties. Als je daar iets op tegen hebt kun je het beste voor biologische varianten kiezen, maar qua voedingswaarden ontloopt het elkaar nauwelijks tot niets. Dit geldt zeker ook voor de duurdere, hippere merken als Quaker. Dit heeft geen enkele meerwaarde op de goedkopere soorten. Laat je geen poot uitrukken, kijk naar de voedingswaarden op verpakkingen n ontdek ook, dat het helemaal niets tot nauwelijks iets verschilt.

 

Er zijn ook goedkope biologische varianten in supermarkten verkrijgbaar, deze kosten gemiddeld € 99 eurocent per 500 gram ( LIDL )  Wil je dus graag gaan voor GMO vrij, kun je deze kiezen. Dan kost het je € 50 eurocent meer, ook een bedrag waar je wel overheen kunt komen. Linksom of rechtsom, welke havermout je ook kiest, je bent ALTIJD 6-8 X VOORDELIGER UIT DAN HIPPE MELKVERVANGERS Denk ook aan de milieubelasting van al die hippe pakken. De plastic doppen alleen al zorgen voor een enorme plastic soep. 

Veel mensen denken onterecht dat het veel gedoe is, om zelf voortaan je melk-achtige dranken te maken. Ik heb dit al meerdere keren geloofd te ontkrachten d.m.v artikelen en filmpjes waarin ik laat zien dat het echt zo moeilijk niet is Maar toch…..er is altijd wel IETS te bedenken om toch voor gemak ( en dus de voedsel en levensmiddelenindustrie ) te kiezen. Blender te duur in aanschaf, de doeken zijn onvindbaar, gedoe met steeds doeken even omspoelen onder de kraan……er valt altijd wel weer WAT te verzinnen. Daarom kom ik nu met een recept, waar gewoonweg niets tegenin is te brengen. Het is zo kinderlijk eenvoudig dat je dit ook  letterlijk door kleine kinderen kunt laten doen, er komen geen geavanceerde dure apparaten aan te pas en ook hoef je niet op zoek te gaan naar doeken. En duur? Als je € 50 eurocent op zijn goedkoopst al duur vind maar wel gewoon de peperdure pakken melkvervangers koopt, dan denk ik serieus dat je eens moet gaan kijken naar hoe jij redeneert.

Okay, laten we in beeld uitleggen hoe je in nog geen vijf minuten een volle kom havermelk produceert. Strooi een ruime hoeveelheid, circa 150-200 gram per anderhalve liter melk, in een kom. Het maakt in principe niet eens uit hoeveel havermout je per keer gebruikt, want je krijgt linksom of rechtsom altijd een melkachtige drank. Wat belangrijk is : WAS JE HANDEN GRONDIG, EN DROOG ZE GRONDIG. Controleer ook of je nagels schoon zijn. Het is erg belangrijk omdat je je handen gaat gebruiken in plaats van apparaten en doeken. Of gebruik latex-vrije handschoentjes.

Als je een gezoete melkvervanger wenst, kun je een paar druppels zuivere stevia toevoegen. Ik vind het bijvoorbeeld onwijs lekker om een paar druppels Greensweet vloeibare stevia kokos toe te voegen. Dit geeft een waanzinnig lekkere verfrissende kokosmelk-drink. Maar dit hoeft uiteraard niet, dat is helemaal aan jou! Vul de kom vervolgens met water. Ook hier kun je de hoeveelheden zelf bepalen, er zijn geen strikte doseringen. Ik gebruik ongeveer 1500 ml op 150 gram havermout, maar dat is geen vaststaande regel. Je hoeft de mout niet te laten weken.

Roer met je hand door de massa, zodat het water zich snel vermengt met de mout, en de melkachtige substantie gaat afgeven. Begin voorzichtig met het uitknijpen van de havermout. Je pakt steeds een beetje op en knijpt dit uit, verplaats de uitgeknepen havermout naar een andere kom. Zo ga je door tot alles is uitgeknepen. Je kunt de melk nu het beste nog even zeven om de laatste stukjes havermout eruit te zeven, maar eerlijk gezegd vind ik persoonlijk die stukjes die achterblijven juist lekker. Dat is dus alles. Je havermelk is klaar. Het uitknijpen kost overigens geen tot nauwelijks kracht, dit maakt dit recept ook geschikt voor menen met spier / gewricht/ pols klachten.

Met het uitgeknepen pulp kun je de lekkerste koekjes bakken, door desserts / yoghurt / kwark roeren of er een heerlijke hartige spread van maken door er heerlijke kruiden en wat TeriYaki saus doorheen te mengen. Je maakt er dus nog veel MEER van dan alleen havermelk! Denk eens aan de vele andere producten die je bespaart, zoals dure veganistische spreads! Je slaat veel vliegen in een klap, en dat alles kost je maar € 50 eurocent! 

De havermelk maakt op zijn best als het gekoeld is. Omdat er geen meuk aan is toegevoegd zal de melk gaan verdikken en een groot deel naar de bodem zakken. Dit los je op door steeds de fles weer even goed te schudden. Je kunt de melk ook opwarmen, voor pap. De havermelk kun je precies hetzelfde gebruiken als de gangbare kant en klaar pakken melkvervangers. Het is net zo lang houdbaar in de koelkast. Het is redelijk geschikt om in de koffie te schenken, maar daarvoor adviseer ik je om de barista melk te maken. Dit kun je ook van deze havermelk maken. 

Ook MEGA MEGA MEGA lekker: ijskoude chocomel! Dit maak je door aan de melk ongeveer 4 eetlepels cacaopoeder  en 15-18 druppels greensweet vloeibare stevia chocolade toe te voegen, de fles te sluiten en heel goed te schudden. Schud ook hier steeds even opnieuw zodra je het uit de koelkast haalt.

Kortom: snel, eenvoudig, gezond, goedkoop….wat vraag je nog meer? En heb ik je nu eindelijk weten te overtuigen dat je een dief van je portemonnee bent als je een pak melkvervanger koopt? Wees geen domme consument maar een slimme!

 

 

 

Bron/foto,video: Monique van der Vloed

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »