• Lorem ipsum

Zomer drankjes

26 Jun 2020
door Monique van der Vloed

Op dit moment van schrijven ( juni 2020) is het volop zomer. De temperatuur stijgt  de 25 graden en dat maakt dorstig. Het is enorm belangrijk, om te luisteren naar je behoefte aan vocht tijdens  warme buitentemperaturen. Door je vochthuishouding op peil te houden kun je redelijk goed blijven functioneren. Al vraagt warm weer sowieso wat kalmte en remming in je dagelijkse werkzaamheden. Je lichaam heeft het zwaarder om jou op de juiste lichaamstemperatuur te houden, wat meer belastend is voor tal van organen. Even een tandje terugzetten is dan ook geen overbodige luxe, maar een must. 

 
Het is enorm belangrijk, dat je goed blijft drinken, dat weten we inmiddels allemaal. De overheid informeert het volk over de mogelijke gevaren van uitdroging, en last, wanneer er sprake is van hittegolven, een hitteplan in. Dit lijkt voor veel mensen overdreven, maar dat is zeker niet het geval. Veel mensen denken namelijk genoeg te drinken, maar doen dit niet. Ook ouderen, kleinere kinderen, zieken, en andere mensen met zwakten lopen zeer snel een vochttekort op, met alle gevolgen van dien. Het credo tijdens warme dagen is dan ook : drinken, drinken en nog eens drinken.
 
SAM_5860-1200x800

OVER ALCOHOL, UITDROGING EN TRANSPIREREN

Een nét zo belangrijk punt is WAT je drinkt. Er is enorm veel verkrijgbaar, de markt is oververzadigd. En er valt veel te kiezen. Van sappen tot smoothies, van alcoholische drankjes tot frisdranken. Dat lijkt allemaal luxe, maar de keuzes zijn juist erg ongezond. In vrijwel alle verkrijgbare dranken zit veel tot extreem veel suiker / kunstmatige zoetstoffen. Allemaal dranken zonder of met zeer weinig voedingsstoffen.  Alcohol drinken is al helemaal geen goed idee. Ik leg kort uit waarom.
 
Misschien is het je al eens overkomen, dat je na twee koude biertjes of een glas koele rosé op een warme dag je benen zwarter werden, of dat het een beetje als een mokerslag op je viel. Alcohol gaat dan ook niet goed samen met warme buitentemperaturen terwijl alcohol wel wordt geassocieerd met warmte / zomer / zon.
Alcohol onttrekt vocht aan het lichaam. Dat komt doordat alcohol in de nieren de hormonen beïnvloedt die ervoor zorgen dat je lichaam vocht vasthoudt. Dus hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer vocht je kwijtraakt.’’ De mythe van ‘het biertje als dorstlesser’ is daarmee ontmaskerd. Of het effect van alcohol op het lichaam ook sterker is bij hoge buitentemperaturen, is niet echt onderzocht, maar bij warm weer drink je sneller. Bovendien hebben veel mensen bij hitte minder eetlust. Alcohol op een lege maag komt drie keer zo hard aan dan wanneer je goed hebt gegeten. Je kunt snel licht in het hoofd worden of hoofdpijn krijgen. Dat geldt voor warm én koud weer.  Het is dan ook aan te raden geen alcohol te nuttigen als de buitentemperatuur boven de 25 graden komt.
Alcohol drinken is ook “ schijnveilig” als het op het lessen van dorst aankomt. Omdat alcohol veel vocht onttrekt, kun je ongemerkt uitdrogen. Je raakt licht versuft, sloom, krijgt moeite om je te concentreren, en krijgt meer zin om te drinken. Wat weer averecht werkt, omdat twee extra biertjes het vocht alleen nog maar meer onttrekt.
 
Als we uitdrogen, nemen we minder vocht tot ons dan dat we uitplassen en uitzweten. Je verliest hierbij niet alleen maar vocht, maar ook veel minerale zouten als kalium, natrium, magnesium en chloor. Deze hoeveelheden moeten in ons lichaam vrij constant zijn. Als er in het vocht buiten de de lichaamscellen iets in de samenstelling van deze zouten verandert , heeft dit een direct effect op de vochtsamenstelling binnen de cellen. Deze gaan opzwellen. Dit levert bijvoorbeeld ook het bekende kadergevoel op na teveel drank.
Uitdroging kan echt gevaarlijk zijn. We moeten dit absoluut niet onderschatten. Uitdroging beïnvloedt ALLE FUNCTIES. Er kunnen ernstige gevolgen uit voortkomen zoals flauwvallen, duizelig en naar worden, en zelfs overlijden.
 
Als het warm is, verwijden de bloedvaten zich. Ik heb daar altijd erg last van, bij  mij worden aderen zichtbaar op mijn armen en handen. De poriën openen zich, waardoor we het transpiratievocht kwijt kunnen. Ik vind dit een vreselijk gezicht, maar ik kan er niet veel tegen beginnen. Het hoort nu eenmaal bij mij, en ik heb dit moeten accepteren. En ik zie het positief, mijn lichaam doet zijn best om mij op een juiste temperatuur te houden.
Transpireren is dus goed, maar het geeft vochtverlies. Onthoud dan ook dat als je vrij veel transpireert, je ook voldoende drinkt.
 
Hieronder nog een paar lekkere zomerse drankjes die je zelf kunt maken:
 
KOMKOMMER/MUNT DRINK
 
We denken vaak te ingewikkeld, maar de lekkerste en gezondste drankjes zijn juist zeer simpel gebleven. Deze komkommerdrank maak je in nog geen 5 minuten met komkommer, munt, zuivere vloeibare stevia van Greensweet steviaen water.
Schenk een liter water in de ( liefst HS) blender. Voeg daar een kleine komkommer ( in de schil, in stukken) aan toe, enkele druppels greensweet vloeibare stevia, en een paar takjes verse munt, blend dit vloeibaar. Drapeer een schone theedoek, hydrofiele doek of kaasdoek over een kom en schenk de massa in de kom, knijp alles uit. Schenk de drank over in een fles en laat in de koelkast koelen, dan is het op zijn lekkerst. Deze drank is caloriearm, en zeer dorstlessend.
 
Maar je kunt eindeloos variëren bv rijpe gala meloen, en drie rijpe kiwi’s schilt en een paar druppels vloeibare stevia naar eigen smaak.
Gebruik zacht zomerfruit als aardbeien een bessen, frambozen en cranberry’s. Deze soorten zijn arm aan fruitsuikers waardoor het suikergehalte minimaal blijft en je wel een zoete fruitsmaak aan je water verkrijgt. Mijd fruitsoorten met hoge fruitsuikers als druiven, peren, en exotisch fruit. Ga ook lekker los met planten! Denk daarbij aan citroenmelisse / tijm, munt, lavendel, rozen-apotheker, goudsbloem, brandnetel enzovoort. Echt, het is allemaal niet zo moeilijk…;)
 
VERFRISSENDE ICE ANIJSMELK
 
Ik ben echt dol op anijs. Het ruikt goddelijk! Ik gebruik het dan ook best vaak. Ik maal zelf biologische anijssterren in mijn HS blender tot poeder. Dat is een fluitje van een cent. Je kunt kant en klaar anijspoeder het beste kopen in een biowinkel, omdat deze een 100% pesticiden vrije garantie geven. Soms zelfs met het DEMETER keurmerk. Deze drank moet je ijskoud drinken op een snikhete dag. Niets werkt verkoelender. Ik maak het met mijn eigen homemade havermelk, KLIK HIER om te lezen hoe supersnel je dit in nog geen 5 minuten kunt maken zonder apparaten. Warm voor een flink glas 200 ml melk op in een steelpan, samen met een theelepeltje anijspoeder en 4/5 druppels greensweet vloeibare stevia. Laat dit goed afkoelen, terwijl je tussentijds door blijft roeren. Zet in de koelkast om te ” chillen”. Serveer uit met ijsklontjes.
 
CHOCOLADE DRANK
 

Zeker als het warm weer is, drinken we liever dan dat we eten. Dat is normaal, het lichaam vraagt om meer vocht tijdens warme dagen. Frisdrank drinken werkt averechts. Naast dat het erg ongezond is ( suiker !) lest het de dorst maar heel even, en krijg je meer dorst. Op warme dagen water drinken is de beste keuze. Deze heerlijke chocolade drank lest niet alleen de dorst, het heeft ook een verrukkelijke smaak dankzij een mix van verschillende stevia druppels. De druppels zijn van het merk Greensweet Stevia en zijn vrij uniek vanwege de echte, biologische, pure extracten.

SAM_7054

GREENSWEET STEVIA DRUPPELS

De druppels van GS zijn vrij uniek te noemen. Ze worden namelijk gemaakt van pure extracten. Dit zeer natuurlijke zuivere aroma geeft de druppels hun specifieke pure smaken. De extracten zijn van biologische afkomst. Zo worden de chocoladedruppels gemaakt van echte cacao, en wordt de appelsmaak gehaald uit biologische appelpulp. Omdat deze loepzuiver en puur zijn, moeten mensen met een overgevoeligheid/allergie voor bijvoorbeeld fructose en cacao oppassen. De druppels zijn helaas voor deze ( gelukkig zeer kleine) groep mensen niet geschikt. 

Omdat de druppels in glazen flesjes zijn verpakt, blijft de kwaliteit van de druppels lang bewaard. Ook werkt het een stuk hygiënischer dankzij de speciale pipet, die er ook voor zorgt dat je de druppels goed gedoseerd kunt gebruiken. De pipet zorgt ervoor dat de vloeistof per druppel wordt afgegeven. Een druppel staat gelijk aan een flinke theelepel suiker. 

KUN JE BAKKEN MET DE DRUPPELS?

Jazeker. De druppels zijn hittebestendig tot 200 graden. Je kunt de druppels gewoon gebruiken om alle baksels te zoeten. Net als bij gewoon intact vers fruit, zal de smaken wat vervagen door het bakproces. Maar er blijft veel van de gebruikte smaak achter. Ik adviseer altijd om op smaak te zoeten. Iedereen heeft immers zo zijn eigen zoetbehoeften. Begin met twee druppels en voeg meer druppels toe op smaak. De druppels zijn overal in te gebruiken, wat je maar graag wat zoeter wilt. Maak bijvoorbeeld yoghurt en kwark wat zoeter door wat druppeltjes stevia, of druppel wat in een liter water. Heerlijke drank voor iedere dag!

HOE ZIT HET MET DE GLYCERINE IN DE DRUPPELS?

Glycerine, beter bekend als glycerol, is een organische verbinding. Het is de eenvoudigste drievoudige alcohol en komt voor als een viskeuze kleurloze vloeistof. Glycerol is vrij goed oplosbaar in water. Glycerol wordt industrieel vrijwel altijd gemaakt uit dierlijk vet. Biologisch wordt het gemaakt uit plantaardige oliën. Glycerol wordt vaak gebruikt als oplosmiddel of zoetmaker in tal van producten als margarine, snoep en koek. Als toegestane stof staat het geregistreerd onder E nummer 422. 

Glycerol komt ook van nature voor in het menselijk lichaam. Het wordt gebruikt bij de synthese van triacylglycerolen ( esters van glycerol en drie vetzuren) en fosfolipide ( een lipide bestaande uit een fosfaatgroep, een glycerolgroep, een stikstof-bevattende alcoholgroep, en een vetzuurgroep) . Bij afbraak van deze stoffen komt er glycerol vrij. Dit vrije glycerol wordt o.a gebruikt in de gluconeogenese ( het opnieuw vormen van glucose)

Het natuurlijk glycerol in de druppels is van biologische afkomst en meest zuiver. 

HOE BEWAAR JE DE DRUPPELS?

Je kunt de druppels na opening het beste op een koele, donkere plaats bewaren. Als de buitentemperatuur hoger is dan 22-25 graden, adviseer ik je om de druppels in de deurruimten van de koelkast te bewaren, of op de meest warme plaats in de koelkast. 

HEBBEN DE DRUPPELS INVLOED OP DE REST VAN DE INGREDIËNTEN IN EEN BAKSEL?

Neen. De druppels doen alleen hun werk: iets zoeten. 

ZIJN DE PRODUCTEN VAN GREENSWEET GMO VRIJ?

Jazeker. Alles is vrij van genetische manipulatie.

SAM_7052

Deze simpele chocoladedrank maak je in een handomdraai. Door vier verschillende smaken te gebruiken, krijgt de drank zijn specifieke bijzondere smaak!

Dit heb je nodig:

een liter water in een goed afsluitbare glazen fles

  • 2 druppels greensweet stevia amandel
  • 2  druppels greensweet stevia vanille
  • 2  druppels greensweet stevia caramel
  • 4 druppels greensweet stevia chocolade

Zo maak je het:

Doe de druppels in de fles en draai de dop er goed op. Schud flink, en zet in de koelkast.

SAM_7053

 
 
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »