• Lorem ipsum

Zuivere stevia + Erythritol gebruiken ter vervanging voor suiker.....hoe liggen de verhoudingen?

12 Oct 2018
door Monique van der Vloed

"Zoals velen weten, gebruik ik alleen zuivere stevia ( met de nadruk op zuivere) en zuivere erythritol ( ook met de nadruk op zuivere) om te zoeten. Deze twee varianten zijn meest gezond, hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel, zijn tandvriendelijk, en vrij van meuk en chemicaliën en zijn “ echt” 100% natuurlijk. Voor mij de perfecte vervangers voor suiker. Ik werk alleen met de producten van www.greensweet-stevia.nl omdat zij als één van de zeer weinigen gecertificeerd biologisch werken, en ook zo puur mogelijk. Zo bevatten de stevia druppels van greensweet als enige gecertificeerd biologisch pure extracten in plaats van aroma’s. Er zijn ontzettend veel “ alias stevia-producten” in de omloop, die niet natuurlijk zijn, zijn bewerkt en synthetisch zijn geproduceerd. Deze vinden we vaak in supermarkten en discount winkels. ECHTE stevia is niet verkrijgbaar in supermarkten. 

SUIKER VERVANGEN

Het is geen geheim meer dat we teveel suiker per dag binnen krijgen via ons dagelijks voedsel. Het is dan ook geen slecht idee om dit te gaan reduceren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kun je zelf heel veel doen, door alles ZELF te maken. Daarin kunnen producten als zuivere stevia en zuivere erythritol een fijne vervanging spelen. Zuivere stevia kan bij een teveel in gebruik bitter nasmaken, of “ drop-achtig”. Daarom worden de gangbare “ stevia” producten in basis gemaakt met andere zoeters als maltodextrine. Dit zijn “ dragers” Er wordt hieraan een vleugje steviolglycosiden toegevoegd omdat stevia tot 400 x zoeter is dan gewone suiker. Voeg je meer toe, zal het echt vies smaken. Met zuivere stevia is dit net zo. Alleen wordt hier gekozen voor zuivere erythritol als drager.
Erythritol is een suikeralcohol wat zowel chemisch als natuurlijk kan worden geproduceerd. Kies daarom altijd voor zuivere varianten.
 

WAAROM GEEN ANDERE NATUURLIJKE SUIKERVERVANGERS?

Alhoewel ik er eindeloos veel artikelen over heb geschreven ( en vast nog niet uitgeschreven ben) blijft het hardnekkig hangen, het gezonde imago van de zogenaamde “ natuurlijke suikervervangers” Ik heb het dan over o.a agave, ahornsiroop, dadels en dadelstropen, kokosbloesemsuiker en palmsuiker, honing, rietsuiker enzovoort. Allemaal gezond verklaarde vervangers voor suiker terwijl ze gewoon hetzelfde doen in ons lichaam. Sommige bevatten wat aan mineralen en vezels, maar willen we daar van kunnen profiteren, zullen we flink wat moeten weg eten. Als we bijvoorbeeld kijken naar een dadel, daar zit zo’n 6 gram suikers in., en een zeer klein aantal mineralen en vitaminen. Wil je echt profiteren van deze vitaminen en mineralen, zou je zeker 100 gram dadels weg moeten eten, wat neerkomt op zo’n 35 gram suiker. Dadels bevatten ook amper vezels, dit wordt ten onrechte gedacht. En dus komt de suiker ook niet vertraagd of minder snel in de bloedbaan terecht. Daarnaast zijn dadels slecht voor ons gebit. Het is een kleverige textuur wat op het tandglazuur en tussen de tanden blijft plakken.,
 

SUIKER VERVANGEN MET STEVIA EN / OF ERYTHRITOL

Ik maak veel recepten. Deze deel ik niet alleen op mijn website,  ( zie recepten) maar ook in boeken. Ik werk uitsluitend met zuivere stevia en erythritol om te zoeten, maar sommigen blijven toch trouw aan andere suikervervangers. En vragen mij dan hoe de verhouding ligt als het bijvoorbeeld vervangen wordt met honing of agave.
Mij gaat het echter voornamelijk andersom: dus de zogenaamde suikervervangers en suikers vervangen met zuivere stevia en erythritol. Het is handig om te weten hoeveel scheppen suiker je vervangt met stevia en erythritol.
 
* STEVIA SWEET
Stevia sweet is een variant wat gewone suiker 1:1 vervangt. Een schep stevia sweet( circa 15 gram) vervangt dus ook een schep gewone suiker.
 
 
* SWEET EXTRA
Stevia sweet extra is een stuk zoeter. Het wordt gebruikt als baksuiker. Een eetlepel sweet extra staat gelijk aan zo’n vijf eetlepels gewone suiker
 
 
* ERYTHRITOL
Erythritol is geen stevia, laat ik dat eerst verduidelijken. Dit geeft dan ook een andere smaak en korrel. Erythritol komt qua smaak en textuur het meest bij gewone suiker en is daarom geliefd bij kinderen. De zoetkracht is echter zo’n 75% t.o.v gewone suiker, en dus heb je iets meer nodig om iets op de juiste smaak te verkrijgen.
Een eetlepel erythritol vervangt een kwart eetlepel gewone suiker.
 
 
* STEVIA DRUPPELS
Stevia druppels zijn geschikt voor heel veel doeleinden. Zowel voor bakken als zoetmiddel door vele andere dranken en gerechten. Een druppel staat gelijk aan een theelepel suiker. Een theelepel suiker ligt ongeveer tussen de 3-5 gram suiker. Wil je dus een eetlepel ( 15 gram) suiker vervangen met druppels, moet je ongeveer 3-5 druppels per eetlepel rekenen.
 

LIEFST OP SMAAK ZOETEN

Als iemand mij vraagt hoe de verhoudingen liggen, zeg ik altijd om “ op smaak” te zoeten. Wat bedoel ik hiermee? Wel, om te beginnen is ieders zoete smaak behoeften anders. Als ik naar mezelf kijk ben ik een echte zoetekauw en ik gebruik dan ook altijd wat meer stevia en Erythitol. Maar jij kunt juist helemaal niet zo’n zoetekauw zijn en ben je meer dan tevreden met een druppeltje stevia. Om je eigen dosering te ontdekken kun je het beste alles op smaak zoeten. Weet je eenmaal tot hoever jij zoet lekker vind, kun je dit voortaan in alles doorvoeren. Je leert als ware de zoetkracht kennen van je producten.

DE ENE DRUPPEL GESCHIKTER VOOR BAKKEN DAN DE ANDER

Greensweet-stevia verkoopt zo’n 12 verschillende smaken in druppelvorm. Deze zijn gemaakt met pure extracten, en hebben daarom zo ieder hun eigen specifieke smaaknoten maar ook hun kracht in smaak., De fruitsmaken hebben bijvoorbeeld veel minder zoetkracht als karamel, of vanille en chocolade. De meeste fruitsmaken zijn dan ook iets minder geschikt om mee te bakken. Dat wil zeggen: de fruitsmaken komen niet erg goed uit de veren. Wel worden baksels meer dan voldoende gezoet. Smaken die uitermate geschikt zijn om mee te bakken zijn:
 
– Chocolade
– karamel
– vanille
– kokos
– perzik
– mango
– blauwe bes
– pinda
 
Deze geven wel goed de betreffende smaken weer in een baksel. De andere smaken zijn dus ook uitstekend om mee te bakken, maar zijn qua smaak wat vlakker.
 
 
 
Bron/foto: Monique van der Vloed
 
Reacties
Susan Jansen
17 Jan 2021
Goedemorgen, bedankt voor vraag. Ik denk door de Greensweet Brown maar voor de zekerheid vraag ik het onze kok. Ik kom er op terug.
Riky Wesel
16 Jan 2021
Ik wil graag brouwnies maken, nu geeft het recept aan 225 ruwe rietsuiker. <br />
Door hoeveel gram Greensweet Stevia moet ik dit vervangen.<br />
<br />
Waar kan ik dit eventueel ook meet vervangen.<br />
<br />
<br />
met vriendelijke groet<br />
<br />
Riky
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »