• Lorem ipsum

GREENSWEET STEVIA GELEISUIKER

23 Oct 2017
door Monique van der Vloed

Onderstaande BLOG is geschreven door Monique van der Vloed

Met gepaste trots wil ik Monique van der Vloed jullie alles gaan vertellen over de nieuwste telg in het Greensweet-stevia assortiment! Ik heb het bedacht, en samen ontwikkeld met Greensweet-stevia wat voor mij een stiekeme droom weer een beetje meer tot realiteit heeft gebracht. Ik streef niet alleen naar een meukvrijere wereld, ik doe er ook graag mijn best voor. Meukvrije producten op de markt brengen is daarom een stille maar gekoesterde droom. 

SAM_1622

WAT IS GELEISUIKER?

Met de seizoenen mee kopen, plukken en eten we het verse fruit. Al eeuwenlang wordt daar jam/confituur van gemaakt. Alles over jam kun je lezen, door hier te klikken. Om jam te maken heb je drie ingrediënten nodig: vers fruit, suiker en een middel om de jam te geleren. Voor dit laatste wordt veelal pectine gebruikt. Het zorgt ervoor, dat de jam indikt. De suiker zorgt voor conservering. Nog altijd worden ieder jaar heel veel potten jam op voorraad gemaakt. Suiker zorgt ervoor dat de jam lang houdbaar blijft. 

In de winkels kun je speciale geleisuiker kopen. Dit is kristal suiker, waaraan pectine is toegevoegd. Meer over pectine kun je lezen, door hier te klikken. 

Pectine komt ook natuur;ijk voor in diverse fruitsoorten. Kweepeer, appel, kruisbes, citroen en cranberry’s zijn een aantal soorten waaraan je eigenlijk geen pectine hoeft toe te voegen omdat het zichzelf al geleert.  Dit kost echter wel wat meer geduld, omdat het een zeer lange inkook-tijd nodig heeft. En soms lukt het geleren minder omdat er minder pectine aanwezig is in fruit.  Vaak worden pectine-rijke vruchten samen tot jam gekookt, het pectine gehalte is dan vele malen groter. 

Jam wordt ingemaakt. Dit betekent, dat je de jam direct van het vuur in zeer goed gesteriliseerde weckpotten giet, en deze goed afsluit en de potten op zijn kop laten afkoelen ( ongeveer 5-10 minuten) Hieronder zie je, hoe dit gebeurt:

Schermafbeelding 2017-04-17 om 02.58.34

( bron: weckenonline)

Om jam lang houdbaar te houden is er suiker nodig. Hier ontkom je gewoonweg niet aan. Je kunt geen suiker toevoegen, maar dit betekent altijd dat de jam niet lang houdbaar is. Gelukkig kun je de jam wel ongeveer twee weken houdbaar houden, wat ervoor zorgt dat je gerust jam kunt maken zonder suiker. Je kunt het verse fruit invriezen en steeds als je pot jam op is, weer nieuwe maken. Jam zonder suiker maken kost ontzettend weinig tijd. Je kunt je wekelijkse pot jam gemakkelijk tussendoor maken. Nog een voordeel: je hebt telkens verse jam. 

Schermafbeelding 2017-04-17 om 02.28.36

GREENSWEET STEVIA GELEISUIKER

De nieuwe geleisuiker van Greensweet-stevia is anders dan de reguliere geleisuiker. Het is gemaakt met zuivere stevia en Agar Agar. Agar Agar is een plantaardig geleer/bindmiddel, gemaakt van zeewier. Het is een 100% natuurlijke vervanger voor bijvoorbeeld gelatine . Het wordt gemaakt van de geleiachtige massa van de roodwieren. Het mooie van Agar Agar: er bestaan geen chemisch vervaardigde Agar Agar soorten omdat het bij een chemische bewerking meteen ook zijn bindkracht zou verliezen. Je kunt dus eigenlijk nooit bewerkte Agar Agar kopen, maar helaas zijn er een heleboel fabrikanten die van alles toevoegen. Daarnaast kun je het beste biologische varianten kiezen.De bindkracht is twee maal sterker dan gewone (dierlijke) gelatine. Door het zeewier te drogen en daarna te koken lost het op in het kookwater. Dit kookvocht verandert na afkoeling in een jelly. Deze jelly wordt in Japan vaak verwerkt tot noodles, de jelly wordt dan in slierten geperst. Als we de jelly vriesdrogen krijgen we de Agar Agar die wij kennen.

Greensweet-stevia geleisuiker bevat nauwelijks calorieën en koolhydraten. Dit maakt de geleisuiker tot de gezondste geleisuiker verkrijgbaar. De jam die je maakt blijft daardoor ook ontzettend laag in ( fruit) suikers. ( afhankelijk van welk fruit je gebruikt) en daardoor knettergezond. Aga Agar is net als zuivere stevia namelijk enorm gezond.  Het bevat geen vet, een flinke dosis mineralen en eiwitten, (waaronder ijzer en fosfor en magnesium) en het werkt zelfs zuiverend: het slurpt de vervuilende stoffen en zware metalen als ware uit onze voeding. Het bevat ook amper calorieën. Het minpuntje is dat het bij een te grote dosis laxerend kan werken. Gebruik daarom ook per dag nooit meer dan 3 gram. Agar Agar heeft een natuurlijk E nummer : E 406. In tal van voedingsmiddelen kun je dit E nummer ook tegenkomen want het wordt ook industrieel veel gebruikt. 

BEPERKT HOUDBAAR

Jam gemaakt met Greeensweet-stevia blijft gemiddeld 20 dagen houdbaar. Het is sterk afhankelijk van welk fruit je gebruikt. Sommige fruitsoorten bevatten, zoals je eerder hebt kunnen lezen, meer pectine dan de ander. Het is ook belangrijk, dat je geen citroensap gebruikt. Agar Agar reageert slecht op zuren, en zal daarom minder goed gaan stollen. Voeg liever ook geen vetten ( zoals kokosolie of olijfolie) toe, ook hier kan Agar Agar slecht tegen. Je kunt ook beter geen kiwi en ananas gebruiken. Deze fruitsoorten breken eiwitten af.  Je kunt wel zuivelproducten of plantaardige zuivelvervangers toevoegen. 

SAM_0649

WEKELIJKS VERSE JAM! 

Goed. We kunnen met de geleisuiker van Greensweet-stevia dus geen jam maken wat jaren houdbaar is. Maar wat is er lekkerder dan verse jam? Juist, helemaal niets! ;’) Omdat de jam gemiddeld 20 dagen houdbaar blijft in de koelkast, kun je, zodra de pot op is, gewoon steeds weer verse jam maken. Veel mensen plukken ieder jaar veel fruit uit bossen en andere natuurgebieden waar dit is toegestaan of hebben vers fruit uit hun moestuintjes. Door dit verse fruit in porties van 500 gram in te vriezen, kun je telkens weer een portie direct uit de vriezer in de pan gooien met 15 gram GS geleisuiker. Dit kun je dan laten koken en opnieuw in een schone pot gieten en af laten koelen. Zo hoef je geen tientallen potten jam in te koken, en heb je telkens weer een pot verse, maar bovenal supergezonde jam!!!!! Dankzij de enorme zoetkracht van stevia heb je verder geen zoetmiddel meer nodig om de jam te zoeten. Je kunt er uiteraard nog wel wat heerlijke smaakmakers aan toevoegen zoals vanille bourbon en ceylon kaneelpoeder.

SAM_1621

WAAR VERKRIJGBAAR?

De geleisuiker is verkrijgbaar bij www.greensweet-stevia.nl Verder zal de geleisuiker op meerdere plaatsen verkrijgbaar zijn. Deze adressen zal ik aanvullen zodra deze bekend zijn. Greensweet stevia gelei kost 8,49 per 200 gram.  Je kunt direct bestellen via deze bestellink!

NOG VEEL MEER LEKKERS MAKEN MET GREENSWEET-STEVIA GELEISUIKER!

Dacht je dat je alleen jam kunt maken met Greensweet-stevia geleisuiker ????????  Dan heb ik goed nieuws. Want je kunt de geleisuiker ook prima gebruiken als bindmiddel, en zelfs in lichte vorm ter vervanging van gluten in je meukvrije baksels! Het kan suiker, eieren, en gluten in één keer vervangen, al is dit ook hier weer afhankelijk van de ingrediënten. Gemiddeld heb je zo’n twee eetlepels ( ongeveer 15 gram) geleisuiker nodig om een baksel te zoeten en lichte binding te geven. Er is uiteraard ook vocht bij nodig, om de Agar Agar te activeren. De geleisuiker is uitermate geschikt om sauzen en soepen te binden, of om vla en pudding te maken.  Omdat de geleisuiker van Greensweet-stevia veganistisch is, kunnen vegans het ook naar hartelust gebruiken. 

Ik geef hieronder drie verrukkelijke recepten, om je geleisuiker in te verwerken! Komende tijd zal ik steeds meer recepten op de website plaatsen om je geleisuiker optimaal te kunnen gebruiken ! 

SAM_0854

GEITENKAAS CHOCLATE CHEESCAKE

Zeer eenvoudig taartje, met verrukkelijke gevolgen 

DIT HEB JE NODIG:

Voor de bodem:

 • 100 gram volkoren boekweitmeel
 • 100 gram bruine teffmeel of lupinemeel of amandelmeel
 • een banaan, fijn geprakt
 • 35 gram lijnzaad, heel, fijn gevijzeld in de vijzel
 • 15 gram sesamzaad, fijn gevijzeld in de vijzel
 • 15 druppels Greensweet-stevia chocolade
 • 40 ml water ( indien nodig, meer toevoegen)

Voor de topping:

 • 125 gram geitenkaas spread ( biowinkel of lidl)
 • 100 ml water
 • anderhalve eetlepelGreensweet stevia geleisuiker
 • twee eetlepels Greensweet stevia Icing poedersuiker
 • anderhalve eetlepel biologische magere cacaopoeder
 • haver of andere plantaardige melkvervanging
SAM_0855SAM_0855

        

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een ronde vorm ( 18-20 cm) met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de bodem in een kom stevig door elkaar. Stort de massa in de vorm, en druk met de handpalmen stevig aan. Bak de bodem in het midden van de oven 10 minuten.

SAM_0858

Verwarm ondertussen in een pan de geitenkaasspread, geleisuiker en water.  Haal de bodem uit de oven en giet de massa uit de pan erover. Bak de taart af in de oven, ongeveer 10-15 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat de taart afkoelen. Meng de cacaopoeder door de poedersuiker. Roer steeds kleine beetjes melk erdoor tot er een licht vloeibaar glazuur ontstaat. Verdeel deze met een lepel over de taart. Laat verder goed afkoelen/hard worden.

 

 SAM_0870

POLENTA BANANEN BROODJES

Verrukkelijk bij het ontbijt, of lunch! Heerlijk als tussendoortje met een likje geitenboter of roomboter!

DIT HEB JE NODIG:

 • twee bananen, fijn geprakt/gepureerd
 • 250 grampolenta
 • 15 gram Greensweet-stevia geleisuiker
 • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
 • 450 ml heet/kokend water
 • een kopje geweekte biologische Sultana rozijnen, uitgelekt

Voor de topping:

 • een grote banaan
 • 25 ml water
 • vanille bourbon

   

SAM_0871SAM_0873

         

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de broodjes in een kom stevig door elkaar en laat 10 minuten staan. Pureer de banaan met de 25 ml water tot een romige massa. Je kunt ook wat brokjes banaan laten. Dit geeft een leuk effect op de broodjes. Draai tussen de handen ronde bollen van het beslag en leg op de bakplaat. Besmeer de bollen royaal met de bananenpuree. Bestrooi met vanille bourbon ( hoeft niet, wel lekker! )  Bak de bollen in het midden van de oven gaar in ongeveer 30 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen.

Je kunt de bolletjes naturel eten, maar ze smaken hemels met een likje roomboter en wat kaneelsuiker! Kaneelsuiker maak je door 50 gram Greensweet-stevia erythritol suiker met een eetlepel ceylon kaneelpoeder te vermengen.

 

SAM_0920

AVOCADO PUDDINGTAARTJE

De bodem is gemaakt met stukjes avocado, de topping van havermelk! 100% vegan!

DIT HEB JE NODIG:

Voor de bodem:

 • een avocado, in stukjes gesneden
 • 200 gram volkoren boekweitmeel
 • 100 gram zonnebloempitten
 • 10 druppels Greensweet-stevia chocolade
 • 200 ml water of havermelk

Voor de topping:

 

SAM_0919SAM_0922

      

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een ronde vorm ( 18-20 cm) met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de bodem in een kom stevig door elkaar ( niet in de keukenmachine, tenzij je gepureerde avocado en zonnebloempitten wenst) Stort in de vorm en druk dit goed aan. Bak de bodem in het midden van de oven gaar in ongeveer 25-30 minuten, blijf tussentijds controleren.

Verwarm in een pan de melk, geleisuiker en vanille, zodra de massa begint te koken, deze op de bodem schenken. Laat vervolgens zeer goed afkoelen.

 

SAM_0923

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »