• Lorem ipsum

Review van Monique van der Vloed over Greensweet Brown

11 Jan 2018
door Monique van der Vloed

REVIEW GREENSWEET-STEVIA BROWN BASTERDSUIKER

IMG_1355

Iedereen vind het wel lekker: bruine ( basterd) suiker. Ik maak al jaren zelf mijn eigen bedachte bruine suiker. Uiteraard heb ik geprobeerd, om deze formule ook in productie te brengen, maar helaas heeft dat ontzettend veel haken en ogen en kost dit een klein vermogen. Ik heb samen met www.greensweet-stevia.nl geprobeerd, om mijn bedachte bruine suiker op de markt te zetten, maar dit kan een vrij kleine onderneming als greensweet-stevia gewoonweg niet dragen. Het produceren kost zo ontzettend veel geld dat zij de tent wel kunnen opdoeken als zij deze in productie zouden brengen. Daarom is er uitgeweken naar andere mogelijkheden, want er was ontzettend veel vraag naar een gezond alternatief op bruine suiker. Greensweet stuitte op deze variant. En deze hebben zij onlangs uitgebracht. Een review. 

IMG_1360

WAT IS HET?

De bruine suiker van Greensweet-stevia is gemaakt van erythritol, een vleugje zuivere steviolglycosiden en melasse, Melasse is een suikersoort. Het wordt gemaakt uit het kooksel van suikerbiet/riet nadat de gekristalliseerde suiker verwijderd is. Er blijft een stroperige vloeistof achter. Melasse wordt vrij veel in de voedselindustrie gebruikt als zoetmiddel, conserveermiddel en structuur-gever. 

 

IMG_1356

Er zijn verschillende soorten melasse. Melasse kan variëren van kleur, smaak, consistentie en suikergehalte. 

Lichte melasse is gemaakt van het eerste kookproces. Het heeft de lichtste kleur en de zoetste smaak. Donkere melasse wordt gemaakt van de tweede kook. Het is dikker, donkerder en minder zoet van smaak. 

En dan is er nog blackstrap. Dit wordt gemaakt van de derde kook, is erg dik en bijna zwart van kleur en kan bitter smaken. Blackstrap is de meest geconcentreerde vorm en bevat de meeste vitaminen en mineralen. Al is dit niet erg veel. Om deze reden wordt melasse ook wel eens onder het kopje “ gezonde suikers” gezet. Maar eigenlijk is dit een beetje onjuist, omdat ook blackstrap gewoon bestaat uit suiker. Melasse bevat het volgende per twee eetlepels van ongeveer 40 gram:

– 14% van de ADH vitamine B6

– 8% van de ADH calcium

– 16% van de ADH kalium

– 10% van de ADH koper

– 10% van de ADH ijzer

– 24% van de ADH magnesium

– 30% van de ADH mangaan

– 10% van de ADH selenium.

Het bevat per twee eetlepels ongeveer 116 kcal, allen afkomstig uit koolhydraten.met name suikers. Anders gezegd: je moet ontzettend veel melasse eten om te kunnen profiteren van de aanwezige vitaminen en mineralen, waardoor je erg veel suiker binnen krijgt. Een beter alternatief voor kristalsuiker? Absoluut. Maar geen heilig boontje en het hangt sterk af van een productieproces. Blackstrap melasse is biologisch vrij moeilijk verkrijgbaar. Er zijn bovendien zeer beperkte onderzoeken/ resultaten beschikbaar over de gezondheidseffecten van melasse. 

IMG_1358

MELASSE IN GREENSWEET BROWN

Als we gaan kijken naar de hoeveelheden melasse in de brown sugar van greensweet, dan zien we per 100 gram 5 gram. Dit zijn pure vrije suikers. De rest bestaat uit polyolen ( 93,5%)  die niet worden opgenomen in het lichaam. Anders gezegd is de brown sugar niet 100% suikervrij. Maar het omvat niet erg veel vrije suikers, waardoor het toch nog altijd een veel beter alternatief is op gewone bruine basterdsuikers. Het scheelt sowieso 95% op de gewone varianten! Als je er verstandig mee omgaat is deze bruine suiker ideaal als vervanging te gebruiken. 

Ook mensen met diabetes kunnen deze bruine suiker-vervanger gebruiken, wel met de nodige voorzichtigheid, omdat er vrije suikers aanwezig zijn, die van enig invloed kunnen zijn op de bloedsuikerspiegel. Het is 100% veganistisch. 

IMG_1359

SMAAK, KLEUR. STRUCTUUR

De smaak is werkelijk verrukkelijk. Behoorlijk zoet, maar tja,…..daar hou ik wel van 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »