• Lorem ipsum

Review van Monique van der Vloed over Greensweet Jam Gelei Kristal

17 Apr 2017
door Monique van der Vloed

GREENSWEET STEVIA GELEISUIKER

Schermafbeelding 2017-04-17 om 02.28.19

Met gepaste trots wil ik jullie alles gaan vertellen over de nieuwste telg in het Greensweet-stevia assortiment! Ik heb het bedacht, en samen ontwikkeld met Greensweet-stevia wat voor mij een stiekeme droom weer een beetje meer tot realiteit heeft gebracht. Ik streef niet alleen naar een meukvrijere wereld, ik doe er ook graag mijn best voor. Meukvrije producten op de markt brengen is daarom een stille maar gekoesterde droom.  

SAM_1622

WAT IS GELEISUIKER?

Met de seizoenen mee kopen, plukken en eten we het verse fruit. Al eeuwenlang wordt daar jam/confituur van gemaakt. Alles over jam kun je lezen, door hier te klikken. Om jam te maken heb je drie ingrediënten nodig: vers fruit, suiker en een middel om de jam te geleren. Voor dit laatste wordt veelal pectine gebruikt. Het zorgt ervoor, dat de jam indikt. De suiker zorgt voor conservering. Nog altijd worden ieder jaar heel veel potten jam op voorraad gemaakt. Suiker zorgt ervoor dat de jam lang houdbaar blijft. 

In de winkels kun je speciale geleisuiker kopen. Dit is kristal suiker, waaraan pectine is toegevoegd. Meer over pectine kun je lezen, door hier te klikken. 

Pectine komt ook natuur;ijk voor in diverse fruitsoorten. Kweepeer, appel, kruisbes, citroen en cranberry’s zijn een aantal soorten waaraan je eigenlijk geen pectine hoeft toe te voegen omdat het zichzelf al geleert.  Dit kost echter wel wat meer geduld, omdat het een zeer lange inkook-tijd nodig heeft. En soms lukt het geleren minder omdat er minder pectine aanwezig is in fruit.  Vaak worden pectine-rijke vruchten samen tot jam gekookt, het pectine gehalte is dan vele malen groter. 

Jam wordt ingemaakt. Dit betekent, dat je de jam direct van het vuur in zeer goed gesteriliseerde weckpotten giet, en deze goed afsluit en de potten op zijn kop laten afkoelen ( ongeveer 5-10 minuten) Hieronder zie je, hoe dit gebeurt:

Schermafbeelding 2017-04-17 om 02.58.34

( bron: weckenonline)

Om jam lang houdbaar te houden is er suiker nodig. Hier ontkom je gewoonweg niet aan. Je kunt geen suiker toevoegen, maar dit betekent altijd dat de jam niet lang houdbaar is. Gelukkig kun je de jam wel ongeveer twee weken houdbaar houden, wat ervoor zorgt dat je gerust jam kunt maken zonder suiker. Je kunt het verse fruit invriezen en steeds als je pot jam op is, weer nieuwe maken. Jam zonder suiker maken kost ontzettend weinig tijd. Je kunt je wekelijkse pot jam gemakkelijk tussendoor maken. Nog een voordeel: je hebt telkens verse jam. 

Schermafbeelding 2017-04-17 om 02.28.36

GREENSWEET STEVIA GELEISUIKER

De nieuwe geleisuiker van Greensweet-stevia is anders dan de reguliere geleisuiker. Het is gemaakt met zuivere stevia en Agar Agar. Agar Agar is een plantaardig geleer/bindmiddel, gemaakt van zeewier. Het is een 100% natuurlijke vervanger voor bijvoorbeeld gelatine . Het wordt gemaakt van de geleiachtige massa van de roodwieren. Het mooie van Agar Agar: er bestaan geen chemisch vervaardigde Agar Agar soorten omdat het bij een chemische bewerking meteen ook zijn bindkracht zou verliezen. Je kunt dus eigenlijk nooit bewerkte Agar Agar kopen, maar helaas zijn er een heleboel fabrikanten die van alles toevoegen. Daarnaast kun je het beste biologische varianten kiezen.De bindkracht is twee maal sterker dan gewone (dierlijke) gelatine. Door het zeewier te drogen en daarna te koken lost het op in het kookwater. Dit kookvocht verandert na afkoeling in een jelly. Deze jelly wordt in Japan vaak verwerkt tot noodles, de jelly wordt dan in slierten geperst. Als we de jelly vriesdrogen krijgen we de Agar Agar die wij kennen.

Greensweet-stevia geleisuiker bevat nauwelijks calorieën en koolhydraten. Dit maakt de geleisuiker tot de gezondste geleisuiker verkrijgbaar. De jam die je maakt blijft daardoor ook ontzettend laag in ( fruit) suikers. ( afhankelijk van welk fruit je gebruikt) en daardoor knettergezond. Aga Agar is net als zuivere stevia namelijk enorm gezond.  Het bevat geen vet, een flinke dosis mineralen en eiwitten, (waaronder ijzer en fosfor en magnesium) en het werkt zelfs zuiverend: het slurpt de vervuilende stoffen en zware metalen als ware uit onze voeding. Het bevat ook amper calorieën. Het minpuntje is dat het bij een te grote dosis laxerend kan werken. Gebruik daarom ook per dag nooit meer dan 3 gram. Agar Agar heeft een natuurlijk E nummer : E 406. In tal van voedingsmiddelen kun je dit E nummer ook tegenkomen want het wordt ook industrieel veel gebruikt. 

BEPERKT HOUDBAAR

Jam gemaakt met Greeensweet-stevia blijft gemiddeld 20 dagen houdbaar. Het is sterk afhankelijk van welk fruit je gebruikt. Sommige fruitsoorten bevatten, zoals je eerder hebt kunnen lezen, meer pectine dan de ander. Het is ook belangrijk, dat je geen citroensap gebruikt. Agar Agar reageert slecht op zuren, en zal daarom minder goed gaan stollen. Voeg liever ook geen vetten ( zoals kokosolie of olijfolie) toe, ook hier kan Agar Agar slecht tegen. Je kunt ook beter geen kiwi en ananas gebruiken. Deze fruitsoorten breken eiwitten af.  Je kunt wel zuivelproducten of plantaardige zuivelvervangers toevoegen. 

SAM_0649

WEKELIJKS VERSE JAM! 

Goed. We kunnen met de geleisuiker van Greensweet-stevia dus geen jam maken wat jaren houdbaar is. Maar wat is er lekkerder dan verse jam? Juist, helemaal niets! ;’) Omdat de jam gemiddeld 20 dagen houdbaar blijft in de koelkast, kun je, zodra de pot op is, gewoon steeds weer verse jam maken. Veel mensen plukken ieder jaar veel fruit uit bossen en andere natuurgebieden waar dit is toegestaan of hebben vers fruit uit hun moestuintjes. Door dit verse fruit in porties van 500 gram in te vriezen, kun je telkens weer een portie direct uit de vriezer in de pan gooien met 15 gram GS geleisuiker. Dit kun je dan laten koken en opnieuw in een schone pot gieten en af laten koelen. Zo hoef je geen tientallen potten jam in te koken, en heb je telkens weer een pot verse, maar bovenal supergezonde jam!!!!! Dankzij de enorme zoetkracht van stevia heb je verder geen zoetmiddel meer nodig om de jam te zoeten. Je kunt er uiteraard nog wel wat heerlijke smaakmakers aan toevoegen zoals vanille bourbon en ceylon kaneelpoeder.

SAM_1621

WAAR VERKRIJGBAAR?

De geleisuiker is verkrijgbaar bij www.greensweet-stevia.nl Verder zal de geleisuiker op meerdere plaatsen verkrijgbaar zijn. Deze adressen zal ik aanvullen zodra deze bekend zijn. Greensweet stevia gelei kost 8,49 per 200 gram.  Je kunt direct bestellen via deze bestellink!

NOG VEEL MEER LEKKERS MAKEN MET GREENSWEET-STEVIA GELEISUIKER!

Dacht je dat je alleen jam kunt maken met Greensweet-stevia geleisuiker ????????  Dan heb ik goed nieuws. Want je kunt de geleisuiker ook prima gebruiken als bindmiddel, en zelfs in lichte vorm ter vervanging van gluten in je meukvrije baksels! Het kan suiker, eieren, en gluten in één keer vervangen, al is dit ook hier weer afhankelijk van de ingrediënten. Gemiddeld heb je zo’n twee eetlepels ( ongeveer 15 gram) geleisuiker nodig om een baksel te zoeten en lichte binding te geven. Er is uiteraard ook vocht bij nodig, om de Agar Agar te activeren. De geleisuiker is uitermate geschikt om sauzen en soepen te binden, of om vla en pudding te maken.  Omdat de geleisuiker van Greensweet-stevia veganistisch is, kunnen vegans het ook naar hartelust gebruiken. 

Ik geef hieronder drie verrukkelijke recepten, om je geleisuiker in te verwerken! Komende tijd zal ik steeds meer recepten op de website plaatsen om je geleisuiker optimaal te kunnen gebruiken ! 

SAM_0854

GEITENKAAS CHOCLATE CHEESCAKE

Zeer eenvoudig taartje, met verrukkelijke gevolgen 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »