• Lorem ipsum

Wat is Stevia?

Stevia zoetstof is een natuurlijke zoetstof afkomstig van de Stevia plant, een kruid afkomstig uit Zuid- en Centraal Amerika.
Thans wordt de plant voornamelijk gekweekt in Paraguay, Brazilië en China.
Stevia zoetstof bevat geen calorieën, geen suikers en heeft een glycemische index van nul en is daardoor erg geschikt als vervanger van suiker.
 
De Stevia Plant
 

stevia-74187_1920.jpg

Stevia Rebaudiana Bertoni is een kruid afkomstig uit de vallei van Paraguay. Het wordt in delen van Zuid-Amerika al 1500 jaar gebruikt als zoetstof.
Stevia is 's werelds enige natuurlijke zoetstof zonder calorieën, zonder koolhydraten en geen glycemische index! 

Het is de meest gezonde en het natuurlijke alternatief voor suiker en kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam ​​en sucralose. Stevia is een plant waarbij in de blaadjes een aantal zeer zoete steviolglycosiden voorkomen, waarvan stevioside en rebaudioside A de belangrijkste zijn.
Het steviablad is 15 tot 20 keer zoeter dan suiker en de steviolglycosiden die uit het blad geëxtraheerd worden zijn ongeveer 100 tot 480 keer zoeter dan suiker.

Groeiend potentieel in de natuurlijke food markt

Stevia is de nummer 1 zoetstof in Japan en is goed voor meer dan 50% van het marktaandeel met een geschatte grootte van 3 miljard yen per jaar. Vandaag de dag wordt Stevia gebruikt door miljarden mensen uit  Paraguay en Brazilië tot Japan, Korea, China, Taiwan, Australië, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Frankrijk, Maleisië, de VS, Canada en natuurlijk Nederland en België. Stevia staat op het punt om een belangrijk groot potentieel in te gaan vullen als zoetstof in de groeiende natuurlijke food markt. Stevia bladeren staan ook bekend om hun uitstekende eigenschappen zoals huidverstrakking, in aanvulling op hun gebruik als anti-orale bacteriële, vermindering van hypertensie, digestieve eigenschappen en cardio-versterkende eigenschappen. 

Een aantal kernpunten:

• 20.000 HA Stevia velden
• Productie 60.000 ton Stevia blaadjes (= 6000 ton zuivere zoetstof)
• Het gebruik in Thailand is 91 mg/per dag
• Ongeveer 160 miljoen mensen gebruiken Stevia in al zijn vormen
• Geen enkele melding van schadelijke effecten.

Toepassingen

Greensweet-stevia kan gebruikt worden als een vervanger van suiker en kunstmatige zoetstoffen in onder andere koolzuurhoudende dranken, shake en smoothies, desserts, jam, gebak en koekjes, koffie en thee, melk en water!
 
 
Voeg enkele druppels vloeibare Greensweet-stevia aardbei, framboos, druif of citroen toe aan uw glas water en geniet van heerlijke limonade! Zonder suiker, calorieën, problemen met uw bloedsuikerspiegel of tandbederf. Of maak heerlijke calorievrije chocomel door enkele druppels Greensweet vloeibare stevia chocolade aan melk toe te voegen. Verantwoord genieten!
 
De ene smaak vloeibare stevia is geschikter voor bakken dan de ander.
 
Greensweet-stevia verkoopt zo’n 12 verschillende smaken in druppelvorm. Deze zijn gemaakt met pure extracten, en hebben daarom zo ieder hun eigen specifieke smaaknoten maar ook hun kracht in smaak., De fruitsmaken hebben bijvoorbeeld veel minder zoet kracht als karamel, of vanille en chocolade. De meeste fruitsmaken zijn dan ook iets minder geschikt om mee te bakken. Dat wil zeggen: de fruitsmaken komen niet erg goed uit de veren. Wel worden baksels meer dan voldoende gezoet. Smaken die uitermate geschikt zijn om mee te bakken zijn:
 
– chocolade
– caramel
– vanille
– kokos
– perzik
– mango
– blauwe bes
 
Deze geven wel goed de betreffende smaken weer in een baksel. De andere smaken zijn dus ook uitstekend om mee te bakken, maar zijn qua smaak wat vlakker.
Als iemand mij vraagt hoe de verhoudingen liggen, zeg ik altijd om “ op smaak” te zoeten. Wat bedoel ik hiermee? Wel, om te beginnen is ieders zoete smaak behoeften anders. Om je eigen dosering te ontdekken kun je het beste alles op smaak zoeten. Weet je eenmaal tot hoever jij zoet lekker vind, kun je dit voortaan in alles doorvoeren. Je leert als ware de zoet kracht kennen van je producten. Begin eerst met enkele druppels en kijk hoe je de smaak vind. Dan kun je altijd nog druppels erbij voegen als je het zoeter zou willen hebben.
Klik hier voor recepten met Greensweet vloeibare stevia.
 
Nieuwsgierig hoe je Greensweet Stevia nog meer kunt toepassen?
 
Je kunt Greensweet Stevia ook eenvoudig in talloze ontbijt gerechten, voorgerechten, hoofdgerechten, nagerechten en hapjes en tussendoortjes verwerken. Bekijk onze lekkere recepten om inspiratie op te doen.
 
Wat zijn de toepassingen van de vloeibare Stevia?
 
Naturel : koffie, thee, yoghurt, kwark, sauzen.
Vanille : Koffie, thee, yoghurt, shakes, kwark.
Aardbei : water, thee, yoghurt, kwark, smoothie, shake, ijs.
Framboos: water, thee, yoghurt, kwark, smoothie, shake, ijs.
Citroen: water, ook met koolzuur, thee, kwark, yoghurt, smoothie, shake, ijs.
- Caramel: koffie, melk, yoghurt, kwark, smoothie, shake, ijs.
Chocola: in warme en koude melk, koffie, yoghurt, kwark.
- Kokos: i.c.m. choco in melk, in kwark en yoghurt.
Amandel: thee, koffie, kwark en yoghurt.
Kaneel: vooral in thee.
 
Greensweet Stevia heeft een ruim assortiment Kristallen en poeders om te koken en bakken. Als onze “suikers” zijn GMO vrij en van de hoogste kwaliteit en blijven stabiel tot 200 graden.
Maar houd de oven temperatuur het liefst tussen de 160 en 185 graden voor de optimale smaak !
 
 
 
Een kristal van Steviolglycoside en Erythritol die net zo zoet is als suiker. Greensweet Sweet is een variant wat gewone suiker 1:1 vervangt. Een schep sweet( circa 15 gram) vervangt dus ook een schep gewone suiker.
Te gebruiken om te koken en bakken.
Klik hier voor recepten met Greensweet Sweet.
 
 
 
Een kristal van Steviolglycoside en Erythritol die 5 á 6 maal zo zoet is als suiker .
Dus voor elke 100 gram suiker gebruik je 20 gram Greensweet Extra Sweet.
Te gebruiken om te koken en bakken.
Klik hier voor recepten met Greensweet Extra Sweet.
 
 
 
Een poeder van zuivere Steviolglycoside (100% Stevia met >80% puurheid) zonder enige toevoegingen, deze is maar liefst 150 maal zoeter dan suiker. Dus voor elke 150 gram suiker gebruik je 1 gram Sweet Intens. Te gebruiken om te koken en bakken.
Klik hier voor recepten met Greensweet Sweet Intens.
 
 
 
Eén van de meest verkochte producten van Greensweet-stevia !
Erythritol is een natuurlijk suikeralcohol wat gemaakt wordt van mais. 
Erythritol is geen stevia, laat ik dat eerst verduidelijken. Dit geeft dan ook een andere smaak en korrel. Het komt qua smaak en textuur het meest bij gewone suiker en is daarom geliefd bij kinderen. Erythritol is echter zo’n 75% minder zoet t.o.v gewone suiker, en dus heb je iets meer nodig om iets op de juiste smaak te verkrijgen.
Een eetlepel erythritol vervangt een kwart eetlepel gewone suiker en kan gemakkelijk als suiker in de keuken gebruikt worden mee om te koken en bakken.
Het bevat geen calorieën en geen *netto koolhydraten, dat betekend dat er wel koolhydraten aangegeven zijn maar deze in het lichaam niet worden omgezet in energie en het bevat dus geen calorieën. Het verlaat ons lichaam ongebruikt via de urinewegen.
Klik hier voor recepten met Greensweet Erythritol.
 
 
 
Een poedersuiker zonder calorieën op basis van Steviolglycoside en Erythritol.
Deze is ideaal om heerlijke bak gerechten mee te bestrooien maar ook voor pannenkoeken, poffertjes, oliebollen etc. Je kunt er ook een glazuurlaag over de taart mee maken.
Een feestelijk product dus.
Klik hier voor recepten met Greensweet Icing.
 
 
Onze nieuwste aanwinst is een vervanger voor geleisuiker maar dan op basis van Greensweet X-tra Sweet en Agar Agar. Ideaal om jam mee te maken en heerlijke fruit toppings voor taarten en cheese cake.
Klik hier voor recepten met Greensweet Gelei Kristal.
 
 
 
Greensweet Brown bakt als normale bruine suiker en is fijn van structuur. Greensweet Brown heeft 95% minder calorieën dan normale suiker en is hierdoor veel gezonder om te gebruiken in je dagelijkse voeding en dranken.
De bruine suiker van Greensweet-stevia is gemaakt van erythritol, een vleugje zuivere steviolglycosiden en melasse, Melasse is een suikersoort. Het wordt gemaakt uit het kooksel van suikerbiet/riet nadat de gekristalliseerde suiker verwijderd is. Er blijft een stroperige vloeistof achter. De hoeveelheden melasse in de Brown van greensweet is per 100 gram 5 gram. Dit zijn pure vrije suikers. De rest bestaat uit polyolen ( 93,5%)  die niet worden opgenomen in het lichaam. Anders gezegd is de Brown niet 100% suikervrij. Maar het omvat niet erg veel vrije suikers, waardoor het toch nog altijd een veel beter alternatief is op gewone bruine basterdsuikers.
Ook mensen met diabetes kunnen deze bruine suiker-vervanger gebruiken, wel met de nodige voorzichtigheid, omdat er vrije suikers aanwezig zijn, die van enig invloed kunnen zijn op de bloedsuikerspiegel. Het is 100% veganistisch. 
Klik hier voor recepten met Greensweet Brown.
 
 
 
Greensweet Syrup Gold is ideaal in de keuken als vervanger van honing en/of stroop. Deze heerlijke siroop is gemaakt van een plantaardige vezel (isomalto oligosaccharide) waardoor de siroop veel minder calorieën bevat en toch heerlijk smaakt. De vezels zijn plantaardige bestanddelen en vallen officieel onder de koolhydraten. Moet je vezels daarom vermijden als je een koolhydraatarm dieet volgt? Absoluut niet! Deze vezels zijn namelijk ontzettend goed voor je lichaam.

Ze worden anders verwerkt door je lichaam dan normale koolhydraten. Normale koolhydraten worden door je lichaam opgenomen, verteerd en komen als glucose in je bloed terecht. Deze vezels daarentegen worden niet omgezet als glucose, maar blijven behouden. Ze worden dus niet (of gedeeltelijk) verteerd.
De Syrup is helaas niet Glutenvrij. Gerstmout extract ontstaat door gerst- of tarwekorrels te laten kiemen en drogen. Een deel van de gluten uit de korrel wordt tijdens dit proces afgebroken. Door onvolledige afbraak kan het gerstmout extract nog gluten bevatten.
De Greensweet Syrup Gold bevat maar liefst 70 g (per 100 g) voedingsvezels, een prima keus ..die Gold.  
 
Facts:
  • Gezonder alternatief voor honing en (agave)siroop.
  • Heerlijk over pannenkoeken, desserts, ijs en zelfgemaakte repen.
  • Bevat Isomalto-oligosacchariden wat bekend staat als prebiotische vezel. Het eten van prebiotische vezels stimuleert gunstige bacteriën die het lichaam ondersteunen.
  • Net zo zoet als suiker.
  • Volle zoete smaak.
  • Natuurlijk product.
  • Niet glutenvrij. 
  • Wel vegan en vegetarisch.
Klik hier voor recepten met Greensweet Syrup Gold.
 
 
 
Suikervervangers op basis van zuivere erythritol en steviolglycosiden. Deze suiker zijn 2 x zoeter dan gewone suiker.  De pure extracten zijn gemaakt uit pure en natuurlijke ingrediënten. Zo is de chocolade smaak gemaakt uit biologische cacaobonen. De extracten worden getrokken uit pure wodka, en alle basisgrondstoffen zijn 100% gecertificeerd biologisch en 100% natuurlijk van afkomst.
De chocoladesmaak bevat echte cacao, waar sommige mensen allergische reacties van kunnen ondervinden. De suikers zijn GMO vrij en geschikt voor veganisten.
Je kunt het overal voor gebruiken, alles wat je wilt zoeten. De suikers zijn hittebestendig tot 200 graden maar ik adviseer wel om de oventemperatuur zo laag mogelijk te houden. Zo blijven de smaken meest aanwezig. Je kunt de suikers gebruiken voor o.a:
– bakken. Hou de oventemperatuur liefst tussen de 160 en 185 graden voor de optimale smaak – in de koffie, thee / cappuccino / espresso / warme choco / dranken– om bijvoorbeeld homemade jam te zoeten– om poedersuiker van te maken– om te decoreren, of iets te bestrooien– een eetlepel op de boterham– door toetjes en desserts
Klik hier voor recepten met Greensweet Sweet Chocolade.
 
Greensweet Sweet Vanille
 
 
Suikervervangers op basis van zuivere erythritol en steviolglycosiden. Deze suiker zijn 2 x zoeter dan gewone suiker.  De pure extracten zijn gemaakt uit pure en natuurlijke ingrediënten.
De suikers zijn GMO vrij en geschikt voor veganisten.
Deze Sweet Vanille kun je hetzelfde toepassen als alle ander Sweets.
Klik hier voor recepten met Greensweet Sweet Vanille.
 
 
 
Suikervervangers op basis van zuivere erythritol en steviolglycosiden. Deze suiker zijn 2 x zoeter dan gewone suiker. De pure extracten zijn gemaakt uit pure en natuurlijke ingrediënten.
De suikers zijn GMO vrij en geschikt voor veganisten.
Deze Sweet Kaneel kun je hetzelfde toepassen als alle ander Sweets.
Klik hier voor recepten met Greensweet Sweet Kaneel.
 
 
 
Suikervervangers op basis van zuivere erythritol en steviolglycosiden. Deze suiker zijn 2 x zoeter dan gewone suiker.  De pure extracten zijn gemaakt uit pure en natuurlijke ingrediënten. De caramel smaak wordt gemaakt uit gedistilleerde oliën van o.a noten, zaden en pitten. Dit wordt opgelost in alcohol of wordt gedroogd om verder te gebruiken als smaakversterker. De suikers zijn GMO vrij en geschikt voor veganisten.
Deze Sweet Caramel kun je hetzelfde toepassen als alle ander Sweets.
Klik hier voor recepten met Greensweet Sweet Caramel
 
GEZONDHEID
 
 
 
Greensweet stevia zoetstof is inmiddels te vinden in vele gezondheid- en biologische winkels, sportscholen, bij diëtistes, voedingscoaches en webwinkels. Dit komt omdat stevia geen calorieën, geen koolhydraten en geen glycemische index bevat. Onze producten bevatten daarnaast ook geen chemicaliën, alcoholen, oplosmiddelen of enzymen in elk stadium van de extractie en zuivering.

Greensweet stevia zoetstof is ideaal voor iedereen, inclusief mensen die op hun gewicht letten, mensen met diabetes en iedereen die van een natuurlijk zoetmiddel gebruik wil maken. 
 
Studies hebben ook aangetoond dat stevia meestal verhoogde bloeddruk verlaagt, maar het niet de normale bloeddruk beïnvloedt. Het remt ook de groei en vermenigvuldiging van bepaalde bacteriën en andere infectueuze organismen, waaronder bacteriën die tandbederf en tandvleesontsteking veroorzaken. Stevia is een uitzonderlijk hulpmiddel bij gewichtsverlies en gewichtsbeheersing daar het geen calorieën bevat en de behoefte vermindert aan zoetigheid en vet voedsel. 
 
Onderzoekers van de KU Leuven hebben ontdekt dat stevia een eiwit stimuleert dat essentieel is voor onze smaakperceptie en voor het afgeven van insuline na de maaltijd. Deze resultaten, gebaseerd op fundamenteel onderzoek, bieden perspectieven voor nieuwe behandelingen van diabetes.
 
Stevia is erg populair als caloriearme suikervervanger. Bovendien zou de zoetstof een gunstig effect hebben op de bloedsuikerspiegel, al wist tot nu toe niemand precies hoe dat komt. Koenraad Philippaert en Rudi Vennekens van het Departement Cellulaire en Moleculaire Geneeskunde aan de KU Leuven hebben daar nu verandering in gebracht. Ze deden dat in samenwerking met Leuvense collega’s en collega’s van Université catholique de Louvain en University of Oxford. 
Fundamenteel onderzoek
 “Onze experimenten hebben aangetoond dat de actieve componenten van stevia-extract de werking versterken van het ionenkanaal TRPM5”, legt dr. Philippaert uit. “Een ionenkanaal is een eiwit dat dienst doet als een soort microscopische sluis waarlangs minuscule deeltjes de cel in- en uitstromen. Deze kanalen liggen mee aan de basis van heel wat processen in het lichaam.”
Ionenkanaal TRPM5
“TRPM5 is eerst en vooral essentieel voor de smaakperceptie van zoet, bitter en umami op de tong”, gaat Philippaert verder. “Deze smaaksensatie wordt nog versterkt door het stevia bestanddeel steviol, dat TRPM5 stimuleert. Dat verklaart de enorm zoete smaak van stevia en ook de bittere nasmaak die nog even in de mond blijft hangen.”
Effect op pancreas
Daarnaast zorgt TRPM5 er ook voor dat de pancreas voldoende insuline afscheidt, bijvoorbeeld na een maaltijd. Dat voorkomt abnormaal hoge bloedwaarden en de ontwikkeling van diabetes type 2. Die aandoening kan ontstaan als de pancreas te weinig insuline afgeeft, vaak onder invloed van een ongezonde levensstijl.
Bescherming tegen diabetes 2
“Muizen die gedurende lange tijd veel vet eten, ontwikkelen uiteindelijk diabetes”, legt professor Vennekens uit. “Maar dat is niet het geval voor muizen die ook een dagelijkse dosis stevia bestanddelen krijgen: zij zijn beschermd tegen diabetes. Dit gunstige effect was er niet bij muizen zonder TRPM5. Dat wijst erop dat de bescherming tegen abnormaal hoge bloedwaarden en diabetes te danken is aan het stimuleren van TRPM5 met stevia bestanddelen.”
Perspectieven productontwikkeling
De studie opent perspectieven voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen om diabetes te controleren en eventueel te voorkomen. “Maar we mogen niet te hard van stapel lopen”, waarschuwt Philippaert.“Dit is fundamenteel onderzoek en we hebben nog een lange weg te gaan voor er sprake kan zijn van nieuwe diabetesbehandelingen. Zo zijn de dosissen stevioside die de muizen kregen een pak hoger dan de hoeveelheden in frisdrank en andere voedingswaren. Verder onderzoek moet uitwijzen of onze bevindingen ook gelden voor mensen. Nieuwe geneesmiddelen zijn dus zeker niet voor morgen.”
Wetenschappelijke publicatie
 
Goed opletten!
 
Veel leveranciers voegen Isomalt ( = kunstmatige zoetstof!) of Maltodextrine toe aan hun Stevia-producten. Dit zijn kunstmatige zoetstoffen die ervoor zorgen dat uw stevia-product koolhydraten bevat (en dus ook calorieën!). Producten van Greensweet Stevia zijn puur natuur. Enkel zuivere Stevia met een hoog percentage aan stevioglycosiden (98%) zonder toevoeging van kunstmatige zoetstoffen. 
Veelgestelde Vragen aan Greensweet -stevia:
 
Welke namen worden er eigenlijk voor suiker gebruikt?
Wat zijn de voordelen van Stevia ten opzichte van suiker en kunstmatige zoetstoffen?
Stevia bevat geen calorieën, koolhydraten en heeft een glycemische index van 0. Het is zeer geschikt voor diabetici.
Waar moet ik op letten als ik Stevia koop?
Lees vooral het etiket. Daar moet het percentage Steviolglycosiden (Stevioside en Rebaudioside A op vermeld staan. Hoe hoger het percentage hoe zuiverder de Stevia. Staat er geen percentage op, dan weet je dus eigenlijk niet wat je koopt.
Zijn de producten van Greensweet-stevia biologisch?
Voor de Greensweet Reb.A. >95% zijn certificaten van CERES aanwezig. Daar onze tabletten en vloeibare Stevia afgeleid zijn van het Stevia extract, mogen we die niet biologisch noemen, maar wel natuurlijk.
Zijn de aroma's van de vloeibare Greensweet ook natuurlijk?
Ja, die zijn allemaal natuurlijk. Er zijn aan de Greensweet-stevia producten geen synthetische stoffen toegevoegd.
Op welke punten onderscheidt Greensweet-stevia zich?
Al onze producten hebben het hoogste percentage Reb.A n.l. 98% behalve de vloeibare Greensweet die bevat >95 steviolglycoside waarvan 60% Reb. A. Daarnaast bieden we als enige in Nederland 13 verschillende smaken vloeibare Stevia aan die zeer gemakkelijk te doseren is en vele toepassingen heeft.