• Lorem ipsum

zalm a la Sandra.jpg

Zelf gerookte zalm (4 mootjes zalm)
Benodigdheden (De gerookte zalm is 0 punten)
** een rookoventje (ikzelf heb er één die gewoon binnen op het gas kan van het merk Camerons, verkrijgbaar in 2 maten en werkt perfect, zelf heb ik de grootste maat)

Wat heb je nodig;

1 flinke eetlepel rookmot
650 ml water
4 moten zalm (ongeveer 150 gram per stuk)
60 gram grof zeezout
50 gram Greensweet Stevia Brown
de rasp van 1 citroen
1 bosje verse dille (klein gesneden)
1 flinke eetlepel gekneusde witte peperkorrels (in een vijzel kneuzen)
2 eetlepels sojasaus

Zo maak je het;

De zalm eerst voor pekelen: Kook een liter water en los het zeezout, de basterdsuiker, de citroenrasp, de gekneusde peperkorrels en de dille hierin op. Laat dit helemaal afkoelen! Als het helemaal is afgekoeld doe je de zalm erin en zet je het afgedekt 2 uur in de koelkast, niet langer! ook niet korter!. Spoel na 2 uur de zalm goed af onder de kraan. Dep de zalm goed droog met keukenrol en laat in een schaal nog minimaal 2 uur onafgedekt drogen in de koelkast.
Na 2 uur kan de zalm gerookt worden. Doe folie onderin het rookoventje en doe hierop één flinke eetlepel rookmot op de bodem. Zet de lekbak erop en doe daar ook folie op (is beter voor het schoonhouden) en dan het rooster. Leg de zalm op zijn vel in het rookoventje (klap het dunne stukje van de zalm dubbel zodat je een gelijke dikte hebt, anders gaart het dunne deel veel eerder dan de rest van de zalm). Schuif de deksel bijna dicht, zet het vuur hoog en als er rook uit het kiertje door komt schuif je de deksel helemaal dicht. Zet het vuur laag en laat de zalm 30 minuten roken. Na 30 minuten is de zalm klaar om gegeten te worden. 


Ik maak er altijd een lekker sausje bij:
Mosterd-Dille saus (Saus is voor 4 personen, 2 punten p.p.)

Wat heb je nodig:

2 eetlepels mosterd
2 eetlepels Greensweet erythritol
2 eetlepels natuur azijn
20 ml zonnebloemolie 
75 ml alpro soja cuisine
1 bosje dille
zout en peper uit de molen naar smaak

Bereidingswijze: 
Doe de mosterd, erythritol suiker, soja cuisine, dille en azijn in een blender (of gebruik een staafmixer) en meng kort door elkaar. Doe dan de olie erbij en meng nog even kort. Doe de saus in een kom en maak op smaak met peper en zout. Heerlijk over de zalm. 

Eet smakelijk!

Bron/ foto's: Sandra Kemna