Abrikozen kokos kardemom cake

AbrikozenKCIMFLHeader.jpg

 

Wat heb je nodig voor 9 stuks:

85 gram kokosmeel, 
80 gram kokosolie
5 medium grote eieren
1 snufje gemalen Himalayazout,
150 gram gedroogde abrikozen
1 eetlepel Greensweet Erythritol
1/2 eetlepel bakpoeder, 
1 theelepel kardemom poeder, 
1 verse limoen, het sap ervan
Keukenbenodigdheden: staafmixer, klein bakblik (15x15cm), garde en oven.

Zo maak je het:

  • Het allereerste wat je in dit recept wilt doen is de abrikozen wellen. Weeg 150 gram gedroogde abrikozen af en doe ze in een kom. Schenk er gekookt water over en laat ze minstens een half uur wellen (tot ze verdubbelen in formaat). Daarna giet je ze af zodat ze klaar zijn voor gebruik.
  • Tijdens het wellen van de abrikozen heb je alle tijd om de overige ingrediënten af te wegen en klaar te zetten. Weeg alle droge ingrediënten af in een mengkom. Verwarm je oven alvast voor op 175 graden Celsius. Zet een klein vierkant bakblik klaar, en vet het alvast in.
  • Zijn de abrikozen verdubbeld in formaat? Dan is het zover. Giet ze af en pureer ze helemaal fijn met de (staaf)mixer.
  • Smelt de kokosolie op een zacht vuurtje tot het vloeibaar is.
  • Klop de eieren goed schuimig.
  • Als je dit nog niet samen in een kom had afgewogen dan mag dit bij elkaar worden gedaan: kokosmeel, Himalayazout, Greensweet Stevia Erythritol, bakpoeder, kardemom poeder en het gemberpoeder.
  • Mix daar de eieren, abrikozen en de kokosolie goed doorheen met een garde, tot je een glad beslag krijgt.

  • Giet het in in klein bakblik, die van mij is ongeveer 15 bij 15 centimeter.
  • Zet de cake in wording nu in het midden van je oven voor zo'n 30 minuten. / of als je de Airfryer gebruikt, zoals ik. Dan hoef je deze natuurlijk niet voor te verwarmen. Maar zet je de Airfryer met het cakeblik er in op 160 graden Celsius voor ongeveer 20 minuten. Over de Airfryer had ik al eens geschreven op Zo Mijntje. Dit apparaat werkt namelijk sneller dan de gewone oven, omdat dit apparaat nu eenmaal een geweldig soort mini turbo oventje is. 
  • Check na 20 minuten even door middel van de saté prikker test of ie al gaar is.
    Saté prikker test: Prik een schone saté prikker in je cake en haal hem er weer uit. Komt de prikker er schoon uit zonder stukjes eraan of smeuïg cakebeslag eraan? Nee? Yes! Dan is je cake gaar. En haal je heb rustig uit de oven.
  • Kiep je cake als ie gaar is, meteen voorzichtig om op een keuken rek, om de cake zo snel als kan af te laten koelen.
  • Knijp het sap uit van de limoen. En sprenkel het over de cake... zo raakt de cake "doordrenkt" met een extra frisse smaak van de limoen.
  • Nu is je cake dus helemaal klaar en kun je hem in 9 stukken snijden.


Eet smakelijk!

Dit receptje is glutenvrij, suikervrij (op de natuurlijke suikers van de abrikozen na dan) en vezelrijk. Het is daardoor inclusief het gebruik van kokosmeel in combinatie met alle ingrediënten ook zeer geschikt als traktatie voor mensen met diabetes. Want het heeft een lage glycemische index (GI) <-- je bloedsuiker stijgt hier niet zo snel van. Want abrikozen helpen ook nog eens bij het behoud van de normale bloeddruk door dat ze Kalium bevatten.


Groetjes en liefs,
Mijntje.

P.s. Extra verwentips --> Als je helemaal fan bent van kokos is het misschien lekker om de cake nog even te bestrooien met wat geraspte kokos. Of bestrijk de bovenkant van de cake eens met wat (suikervrije) Abrikozenjam. En serveer met een dot (kokos of cashewnoten)slagroom!

 

Bron/foto: Jasmijn van Zomijntje

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »