Surinaamse pom a la Sandra

surinaamse pom a la sandra.jpg

 

Wat heb je nodig:


(Recept voor 8 personen en 7 punten per persoon)
1 kilo pomtayer (ontdooit, bevroren te koop bij de Turkse of Surinaamse winkel)
1200 gram kipfilet (in grove stukken gesneden)
250 gram zoutvlees (te koop bij de Surinaamse winkel, 1 uur gekookt en in stukjes gesneden)
250 gram piccalilly
75 gram Heinz tomatenketchup
4 tomaten (gesneden)
2 uien (gesnipperd)
3 tenen knoflook (in plakjes gesneden)
3/4 adjuma peper (grof gesneden)
2 kleine blikjes (70 gram per stuk) tomatenpuree
1 bosje bladselderij (gesneden, de helft voor door de pomtayer en de helft voor door de kip)
3 eetlepels Greensweet Stevia Erythritol
3 kleine maggi blokjes (verkruimeld)
1 theelepel zout
2 perssinaasappels (uitgeperst)
4 eetlepels ketjap manis
50 ml witte rum
1 flinke theelepel 5-spices kruiden
1 flinke theelepel nootmuskaat
verse zwarte peper
75 ml becel light

Zo maak je het:

Kook het zoutvlees in een beetje water 15 minuutjes, giet het water af en zet nogmaals op met vers water, kook dan in 1 uur zachtjes gaar en snij in kleine stukjes.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Zet alles gewassen, gesneden, afgepast en afgewogen klaar.
Voeg de witte rum, één van de twee blikjes tomatenpuree (70 gram) en de helft van het bosje selderij toe aan de pomtayer. Roer door elkaar.
Voeg dan de piccalilly, de tomatenketchup, de Greensweet erythritol suiker, het zout en het sap van de sinaasappels toe. Roer dat er ook goed doorheen en zet apart.
Verhit de becel light (hou een klein beetje apart om de schaal in te vetten) in een wok en bak daarin de knoflook, de ui en de adjuma peper even aan. Voeg de kip en het voorgekookte, gesneden zoutvlees toe. Strooi er zwarte peper overheen en roer door elkaar.
Voeg de 3 bouillonblokjes, de tomaten en de tomatenpuree toe en roerbak dit door elkaar. Voeg dan de ketjap, de andere helft van de selderij, de nootmuskaat en de 5-spices kruiden toe. Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 20 minuutjes zachtjes pruttelen met deksel op de pan..
Vet een ovenschaal in met wat van de becel light en vul de bodem met de pomtayer. 
Doe daar bovenop de kip met zoutvlees met wat jus.
Verdeel daaroverheen de rest van de pomtayer, en de rest van de jus.
Zet het gerecht 1 uur in het midden van de oven op 200 graden.
Pom kun je eten met rijst, salade of op een broodje. Zelf heb ik genoeg aan alleen de pom .
Eet smakelijk! 
(Ik maak het in 2 ovenschalen van 26cm X 18 cm, je kunt het ook in één hele grote ovenschaal maken ma ik maak voor twee dagen dus ik doe het apart)

 

Bron/ foto's: Sandra Kemna

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »