• Lorem ipsum

Wat is de uitwerking van Stevia of stevioside op de glycemie of bloedsuikergehalte?

11 Jan 2021
door Susan Jansen

Van de week kreeg ik een filmpje toegestuurd waarin wordt uitgelegd dat Stevia niet goed voor je zou zijn omdat de hersenen, net als bij suiker het signaal van zoet zouden krijgen waardoor er insuline aangemaakt zou worden.

Toen ik net met mijn bedrijf startte kreeg ik al veel vragen over Stevia en de bloedsuikerspiegel. Ik wist wel dat Stevia een glycemische index van 0 had waardoor het geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel.

Maar het verhaal van de hersenen? Daar had ik professionele hulp bij nodig. Ik heb toen contact gezocht met ProfDr. Jan Geuns, toen nog werkzaam en verbonden aan de Universiteit te Leuven en heeft een aantal boeken geschreven over Stevia. Uiteraard na jarenlang onderzoek.

Hieronder leest u zijn reactie op mijn vraag of onze hersenen het zoet herkennen.

Wat is de uitwerking van Stevia of stevioside op de glycemie of

bloedsuikergehalte?

Noch de blaadjes zelf, noch het stevioside veroorzaken een verhoging van de glycemie. Omwille van deze eigenschap, waarbij dus geen insuline-activiteit wordt opgeroepen en geen stimulus tot vetopslag ontstaat, zijn deze plant en haar extract een ideale en veilige, en bovendien volledig natuurlijke zoetstof en dus een uiterst interessant alternatief voor de artificiële stoffen (Bijv. aspartaam, sacharine, sucralose e.a.) die tegenwoordig zo in zwang zijn in de Westerse wereld. Vanzelfsprekend kan je Stevia-extract of stevioside net zo min gaan aanwenden ter verhelping van een te lage suikerspiegel of hypoglycemie, als de andere genoemde zoetstoffen.

Op mijn vraag aan hem of bij inname van stevia de hersenen “zoet” herkennen en insuline aangemaakt wordt schrijft hij dit:

Het afscheiden van insuline gebeurt onder invloed van suiker in het bloed. Als de suiker verhoogt door voedselinname, gaat bij normale mensen de suiker gedetecteerd worden en de pancras scheidt dan insuline af. *Het is geen geconditioneerde reactie zoals bv. die van Pavlov.* In het milieu van de bio-winkels circuleert jammer genoeg van die onzin. Het is wel zo dat wij een basale hoeveelheid glucose in het bloed moeten hebben en die ligt bij niet-diabeten tussen 70 en 80 mg/100 ml bloed, oftewel 700 en 800 mg per liter bloed (d.i. 0.7 à 0.8 g/liter).

Ons lichaam steekt zeer goed in elkaar omdat wij ook een beetje zetmeel of glycogeen ophopen. Als wij honger of suikertekort hebben, gaan we onmiddellijk die glycogeen afbreken zodat de hersenen altijd glucose ter beschikking hebben. Terwijl glycogeen afbreekt, gaan we ook stilaan vetten afbreken waar dan ook suikers uit worden gevormd. Als we terug eten, gaat ons lichaam eerst en vooral terug de glycogeenvoorraad terug aanvullen, zodat we bij een volgende honger-fase terug dat glycogeen kunnen afbreken. Dus normaal gezien lopen we niet zo een risico op een suikertekort. Dat komt echter wel voor bij type 2 diabetici die medicamenten nemen om de glucose te verlagen.

Deze medicamenten werken ook bij basale glucosewaarden en dan kunnen diabetici inderdaad in hypoglycemie terecht komen, wat zeer gevaarlijk is. We hebben voldoende experimenten gedaan en met stevioside kan dit niet gebeuren, omdat het bij normale suikerwaarden in het bloed geen enkel effect heeft. Als we veel suiker in het bloed hebben, produceren we veel reactieve zuurstofradicalen, en die veroorzaken o.a. type 2 diabetes, hoge bloeddruk, aderverkalking etc. Stevioside treedt hier juist helend op door al die reactieve zuurstofradicalen te helpen vernietigen.

-Wilt u meer lezen? Prof Dr. Geuns heeft o.a. ook het boek geschreven Stevia en steviolglycosiden, de naakte waarheid over Stevia of de politiek in zijn blootje.

Ook deel ik graag een paar filmpjes van Prof Dr. Geuns over dit onderwerp Stevia.

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »