• Lorem ipsum

Erythritol behoort tot groep polyolen en is een 100% natuurlijke suikervervanger die door middel van natuurlijke fermentatie wordt verkregen uit mais. De GMO-vrije* mais wordt door enzymen omgezet in zetmeel en vervolgens verder afgebroken tot glucose. Nadat het zetmeel volledig is omgezet, wordt de glucose gefermenteerd en gezuiverd. Door het overgebleven mengsel te kristalliseren ontstaat er zuivere erythritol. De witte kristalachtige korrels zijn vergelijkbaar met die van suiker, maar zijn net iets minder zoet.

* GMO - vrij = vrij van genetisch gemodificeerd organisme

Waarom is erythritol een goed alternatief voor suiker? 
Erythritol heeft een iets lagere zoetkracht dan suiker (70 tot 80%), maar bevat in tegenstelling tot de andere polyolen geen calorieën of opneembare koolhydraten. Het spijsverteringskanaal kan de structuur van erythritol namelijk niet afbreken. Een klein gedeelte wordt opgenomen in de dunne darm, maar het grootste deel verlaat ons lichaam onveranderd via de urine. Omdat erythritol niet opgenomen kan worden, heeft het geen effect op de bloedsuikerspiegel. Hierdoor is het bij uitstek geschikt voor diabetici, mensen die een speciaal dieet volgen of gewoon iedereen die wat gezonder wil leven.

Daarnaast draagt erythritol in tegenstelling tot suiker niet bij aan tandbederf. Elke keer als je suiker eet of drinkt, dan wordt dit door bacteriën in je mond omgezet in zuur. Dit zuur tast het tandglazuur aan waardoor uiteindelijk gaatjes (cariës) ontstaan. Omdat erythritol de zuurgraad neutraliseert en niet afgebroken kan worden in de mond, heeft het geen invloed op het tandglazuur en geeft het dus ook geen kans op gaatjes.

Waarvoor gebruik je erythritol? 
Erythritol heeft dezelfde smaak en kristalvormige structuur als suiker maar is net een tikje minder zoet. Voor alle toepassingen kan suiker vervangen worden door erythritol. Om koffie, thee of bijvoorbeeld yoghurt te zoeten, maar ook om te bakken of in warme gerechten, want de kwaliteit blijft stabiel tot 200 °C.

Op zoek naar inspiratie? Klik hier voor de lekkerste recepten met Erythritol.

Sanne van Erp, diëtiste bij Green Sweet