• Lorem ipsum

Nog steeds een van mijn favoriete gerechten, het bananenbrood. Geen cake (want geen suiker en boter) maar toch een stuk lekkerder dan een saaie boterham. De hele kleine blokjes appel die je erin doet geven deze variant iets fruitigs en sappigs, en het speltmeel is weer eens iets anders dan tarwemeel. Met dit recept maak je één bananenbrood, ter grootte van een doorsnee cakevorm. De bakvorm die ik gebruikte is 9 inch groot.

Hoe rijper de bananen zijn, hoe lekkerder, zoeter en smeuïger de cake wordt! Door een eetlepel lijnzaad en een eetlepel chiazaad toe te voegen krijg je meteen een stoot gezonde omega 3 vetten binnen. In plaats van speltmeel kun je ook volkoren tarwemeel gebruiken of een glutenvrije bakmix.

Ingredienten:


Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet de cakevorm in met kokosolie of een beetje olijfolie.

Stamp het lijnzaad fijn in een vijzel, zodat de zaden kapot gaan. Als je ze heel laat kun je ze niet verteren en mis je onder meer de gezonde vetten die erin zitten.

Prak de banaan tot moes met een vork, of gebruik daar een keukenmachine of staafmixer voor. Voeg het speltmeel toe, de lijnzaden en/of chiazaden, de stevia, de in kleine blokjes gesneden appel, de appelmoes, het ei en de baking soda. Voeg ook een snufje zout en het kaneelpoeder toe. Hussel met een vork of met je handen goed door, tot je een samenhangend deeg hebt.

Stort het deeg in de cakevorm en strooi er indien gewenst nog wat kokosschaafsel of fijngehakte walnoten over. Bak je bananenbrood in 50 minuten gaar in de oven. Hij is gaar als je een tandenstoker in het midden van de cake kunt steken en die er schoon en droog uitkomt.

Laat de cake even afkoelen en serveer het liefst direct.