• Lorem ipsum

Taart a la Trijn.jpg

Koolhydraatarme fruit taart met Griekse yoghurt

In maart kreeg ik het bericht dat ik suikerziekte had. Na de eerst schrik besloot ik alles op alles te zetten om te genezen…Dat blijkt te kunnen..

In mijn geval betekende dat strikt koolydraatarm eten, elke dag bewegen maar ook fruit eten met een laag glycemische waarde. Mijn inspanningen bleken snel tot resultaat te leiden. Wat kan voeding en bewegen veel doen! In augustus mocht ik al weer stoppen met alle medicatie. Trots dat ik was...en ben trouwens ook. De waarden zijn nog steeds prima en inmiddels is het december.

Inmiddels was ik veel wijzer. Veel zoektochten over internet leerden mij dat de meeste producten met stevia maar een laag percentage stevia bevatten. Dat vond ik veel te kunstmatig. Gelukkig ontdekte ik Greensweet stevia. Een puur natuur product. Deze stevia gebruik ik met plezier maar ook met mate want veel zoet vind ik inmiddels niet meer lekker. Maar heerlijk is het wel…dat deze zoetstof er is.

Voor kerst besloot ik te experimenteren zodat ik een overheerlijke taart kon serveren die bij iedereen in de smaak valt. En het is gelukt..De hele familie was erg enthousiast…Ik weet zeker dat ik deze taart vaker maak. De taart is heerlijk fris van smaak en past dus ook prima bij een zomerse feestelijkheid..

 

TAARTBODEM ( bron: koolhyraatarm recept)

Bodem bakken

Verwarm de oven voor op 175 graden (160 graden hetelucht). Vet een vorm in of leg een vel natgemaakt en uitgeknepen bakpapier in je quiche- of springvorm, dat vormt makkelijk en dan til je de bodem er later makkelijk uit.

Meng alle ingrediënten voor de korstbodem grondig door elkaar en verdeel het deeg gelijkmatig over de vorm. Maak ook een opstaande rand rondom als je wilt. Prik met een vork op regelmatige afstand gaten in de korst om blazen te voorkomen. Bak de taartbodem in 10-20 minuten gaar en goudgeel laat 'm niet verbranden of echt bruin worden dat is erg ongezond. De precieze tijd hangt ook af van hoe dik je de korst maakt en de warmte van jouw oven. Haal de vorm uit de oven en laat de korst in de vorm minimaal 10 minuten afkoelen.

TAARTVULLING

  • 500 gram volle Griekse yoghurt; ( magere kwark kan ook maar dan is de smaak minder vol..)
  • 250 ml slagroom
  • 300 gram verse aardbeien
  • 60 gram geraspte kokos
  • 250 gram blauwe bessen
  • 2 eetlepels citroensap
  • 50 gram walnoten
  • 10 blaadjes gelatine
  • Voor de garnering amandelsnippers of verse aardbeien en/of blauwe bessen
  • 2 theelepels Greensweet Extra sweet 

Taartvulling maken

Klop de slagroom op en meng de Griekse yoghurt (of kwark) hierbij. Voeg de citroensap toe. Voeg naar smaak stevia X-tra sweet toe. Was de aardbeien en puree ze met een staafmixer of keukenmachine. Voeg hierbij de kokos. Maak vervolgens een mengsel van de (gewassen)  blauwe bessen en de walnoten en pureer deze ook. Wanneer je van een zoete taart houdt voeg je aan beide mengsels ook nog een beetje Stevia X-tra sweet toe. Maak de gelatine volgens de beschrijving op de verpakking. Voeg aan zowel het mengsel van de blauwe bessen en de aardbeien twee theelepels van de gelatine toe. De rest van de gelatine voeg je toe aan de mix van de slagroom en de Griekse yoghurt.

Schep de helft van het yoghurt- slagroom mengsel op de taartbodem en verdeel het gelijkmatig. Neem vervolgens het mengsel van de blauwe bessen en de walnoten. Dit moet je lepel voor lepel netjes verdelen over de yoghurt. Dan voeg je de rest van het yoghurt/slagroom mengsel toe en dan verdeel je het aardbeien-kokos mengsel over de taart. Laat de taart 2 uur opstijven in de koelkast. Garneren doe je voor het opdienen met amandelschaafsel of zoals je wilt met vers fruit.

Geniet van deze heerlijk frisse koolhydraatarme taart!