• Lorem ipsum

Aardbeien chia spread

Ik kan me voorstellen dat aardbeien-chiaspread vraagtekens oproept. Voor het gemak zou je het ook “aardbeienjam” kunnen noemen, maar dat mag officieel niet. Vruchtenspread moet namelijk een bepaald percentage suiker bevatten om de naam jam te dragen. Die suiker zit erin als conserveermiddel, maar ook om een bepaalde stevigheid aan de substantie te geven.

Chia als versteviging
Chia-zaden nemen makkelijk vocht op en veranderen vervolgens in een soort van gel. Erg handig als je vruchtenspread wilt maken. Zo heb je een gezond verdikkingsmiddel voor het grijpen.

Chia zaden hebben nog veel meer voordelen: ze zijn een bron van vezels. Een eetlepel zaden bevat meer vezels dan een volkoren boterham. Ze zijn een bron van omega 3 vetzuren, ze zitten vol antioxidanten en bevatten ook nog eens een ruime hoeveelheid calcium, magnesium en ijzer.

Deze bijzondere zaden van de Salvia hispanica, die familie van de muntplant is, zijn zonder bestrijdingsmiddelen gekweekt. De plant heeft namelijk een goedwerkend, eigen afweermechanisme.
Chiazaad is zwart van kleur en zo goed als smaakloos. Het kan zowel warm als koud gegeten worden. De aangeraden dosering van deze superfood is 1 a 2 eetlepels per dag.

Jam zonder suiker
Zoals ik al eerder schreef, mag een vruchtenspread zonder suiker geen “jam” heten. In veel gevallen hebben verse vruchten ook geen suiker nodig. Persoonlijk houd ik van zoete smaken, dus ik heb stevia toegevoegd. Ik gebruikte hiervoor Greensweet Stevia Vloeibaar Aardbei. Deze lekkere, natuurlijke zoetmaker gaf mijn jam net dat beetje extra!

Behalve aardbeien en stevia bevat deze vruchtenspread ook vanille en kaneel. De vanille heb ik toegevoegd omdat ik de smaak zo lekker vind. Kaneel zorgt voor een betere conservering van het goedje. Dit smeersel is een week houdbaar in de koelkast.


Greensweet Stevia Aardbeien chia spread.jpg

Wat heb je nodig:

1 doosje (225 gram) diepvries aardbeien

3 eetlepels Terrasana chia zaad 

15 druppels Greensweet Vloeibare stevia Aardbei 

1 theelepel kaneel

1 theelepel vanillepoeder staafmixer of hak molen

schoon potje

Zo maak je het:

Week de Chia-zaden een half uur in een bodempje water Meng alle ingrediënten door elkaar met de staafmixer Proef of het zoet genoeg is Doe de “jam” in een potje.

Eet smakelijk! 

 

Geen producten gevonden...